Compensații: Guvernul a modificat regulamentul. Ce schimbări au fost făcute (DOC)
Full Article 4 minutes read

Compensații: Guvernul a modificat regulamentul. Ce schimbări au fost făcute (DOC)

Regulamentul cu privire la acordarea compensațiilor la energie sub formă de plată monetară a fost modificat. Hotărârea a fost luată, pe 30 decembrie, de Guvernul Republicii Moldova. Potrivit noului regulament, testul de non-vulnerabilitate nu se aplică gospodăriilor casnice în componența cărora se află cel puțin o persoană cu dizabilitate severă. Totodată, compensația maximă, pentru perioada decembrie 2024-martie 2025, va fi de 1 000 de lei pentru consumatorii casnici a căror sursă principală de încălzire sunt gazele naturale și 800 de lei – pentru consumatorii casnici a căror sursă principală de încălzire este energia termică, electrică sau combustibilii solizi.

Regulamentul cu privire la acordarea compensațiilor la energie sub formă de plată monetară a fost completat cu următorul alineat: „Testul de nonvulnerabilitate nu se aplică gospodăriilor casnice în componența cărora se află cel puțin o persoană cu dizabilitate severă”.

Potrivit noului regulament, pentru lunile decembrie 2024-martie 2025, consumatorii casnici care folosesc combustibili solizi sau gaze naturale sau energie termică ori energie electrică ca sursă principală de încălzire și care au în componența gospodăriei cel
puțin o persoană cu dizabilitate severă beneficiază de o compensație de minimum 500 de lei.

Totodată, dacă pentru luna noiembrie 2024, compensația minimă era de 300 de lei, atunci pentru lunile decembrie 2024-martie 2025, va fi de 500 de lei. Aceasta este valabilă pentru toate tipurile de energie.

Iar compensația maximă, pentru perioada decembrie 2024-martie 2025, va fi de 1 000 de lei, mai exact – pentru consumatorii casnici a căror sursă principală de încălzire sunt gazele naturale. Pentru energia termică, electricitate și combustibil solid compensația maximă va rămâne la nivelul de 800 lei. În noiembrie compensația maximă, pentru toate categoriile, a fost 800 de lei.

„Estimările noastre arată că, per general, compensația medie va crește de la 524 de lei în luna noiembrie la 715 lei în luna decembrie”, a comunicat ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu. Potrivit lui Buzu, compensațiile vor fi disponibile începând cu data de 10 ianuarie.

Pentru luna decembrie 2024, implementarea proiectului presupune un cost total în valoare de 500 milioane lei pentru circa 670 000 de beneficiari.

Actualizare: Premierul Dorin Recean a cerut ministrului Muncii și Protecției Sociale să vină cu calcule și măsuri suplimentare de susținere a populației „imediat ce ANRE va decide asupra noilor tarife”. Totodată, Recean a solicitat Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării să identifice companiile „care produc produse alimentare și companiile competivitatea cărora poate să fie afectată în rezultatul creșterii tarifelor la energia electrică”. Ultimele, a comunicat Recean, vor fi susținute în două moduri. În reacție la solicitarea lui Recean, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a declarat că în luna următoare va fi comunicat modul în care compensațiile pentru luna ianuarie „vor reflecta creșterile de tarif atât la energia termică și eventuale creșteri de tarif pentru energia electrică”. Detalii AICI.

În situația în care s-a comis o eroare la calcularea compensațiilor sau au fost introduse date greșite în sistem, cetățenii sunt îndemnați să contacteze responsabilii de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Precizările au fost făcute, pe 11 decembrie, de purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă. Potrivit lui Vodă, sistemul are capacitatea să modifice aceste date și dacă se constată că au fost greșeli sau omisiuni „compensația va fi acordată ulterior – în luna următoare”. Detalii AICI.

***

Pe 17 decembrie, NewsMaker a scris că o mamă din Moldova, care își crește singură copilul cu o boală rară, a criticat sistemul de evaluare a vulnerabilității energetice, după ce gospodăria ei a fost clasificată drept „non-vulnerabilă”. Femeia a publicat pe online cheltuielile anuale pentru îngrijirea copilului și a întrebat autoritățile dacă accesul la tratament vital este considerat un „lux”. Contactată de NM, aceasta a recunoscut că nu a depus contestație, însă intenționează să o facă. Detalii AICI. Ulterior, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a declarat pentru NM că sistemul de evaluare este automatizat și bazat pe date oficiale despre veniturile gospodăriilor, fără implicarea factorului uman. Ministerul a mai adăugat că sistemul nu se intercalează cu programele de asistență pentru persoanele cu dizabilități și a menționat că, în cadrul acestor programe de suport, familia respectivă a beneficiat de 5 mii de lei. În cele din urmă, instituția a precizat că familia în cauză se poate adresa cu o cerere de recalculare în cadrul Programului „Ajutor la contor”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: