profimedia

Kazahstan: Nazarabaev a fugit din țară? Un apropiat al său, fostul şef al comitetului de securitate naţională a fost reținut

Autorităţile din Kazahstan l-au reţinut pe Karim Massimov, fostul şef al comitetului de securitate naţională, şi pe alţi câţiva oficiali, sub suspiciunea de trădare, a anunţat sâmbătă comitetul de securitate, fără a oferi mai multe detalii, informează Reuters.

„La 6 ianuarie anul acesta, Comitetul pentru Securitate Naţională (KNB) a lansat o anchetă preliminară pentru înaltă trădare. În aceeaşi zi, fostul şef al KNB, K. K. Massimov, suspectat de comiterea acestei infracţiuni, a fost arestat şi plasat într-un centru de detenţie preventivă împreună cu alte persoane”, se arată într-un comunicat al KNB.

Aliat apropiat al fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev, Karim Kajymkanuli Massimov, fost prim-ministru, a fost demis din funcţia de şef al KNB săptămâna aceasta, după revoltele provocate de creşterea preţului la gaze.

Între timp, ziarul kazah Orda.kz scrie că Nazarbev, și cele trei fiice ale sale împreună cu familiile lor au părăsit Kazahstanul. Acest lucru nu a fost confirmat oficial. Potrivit ziarului, dintre rudele apropiate primului președinte, în țară a rămas doar fratele său Bolat Nazarbaev.

După apariția acestei informații, Aidos Ukibay, secretarul de presă a lui Nazarbaev a negat această informație, menționând că fostul președinte se află în capitala Kazahstanului și face apel la toată lumea să se unească în jurul actualului șef al statului.

Kazahstanul, cea mai mare ţară din Asia Centrală, este afectat de un val de proteste care a izbucnit duminică în provincie, răspândindu-se apoi în alte oraşe şi mai ales în Almatî, capitala economică, unde demonstraţiile s-au transformat în revolte haotice şi sângeroase.

Şeful statului, Kasîm-Jomart Tokaev, a autorizat vineri forţele de securitate să „tragă pentru a ucide” în scopul înăbuşirii oricărei rebeliuni şi, susţinut de Rusia, a exclus negocierea cu protestatarii.

Un contingent de trupe din Rusia şi din alte ţări aliate Moscovei a sosit joi în Kazahstan pentru a sprijini guvernul prin protejarea clădirilor strategice şi susţinerea forţelor de ordine.

Un reprezentant al administraţiei prezidenţiale a declarat vineri că ordinea a fost restabilită şi situaţia s-a stabilizat, dar persistă focare de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: