Kazahstan: Nazarabaev a fugit din țară? Un apropiat al său, fostul şef al comitetului de securitate naţională a fost reținut
Full Article 2 minutes read

Kazahstan: Nazarabaev a fugit din țară? Un apropiat al său, fostul şef al comitetului de securitate naţională a fost reținut

Autorităţile din Kazahstan l-au reţinut pe Karim Massimov, fostul şef al comitetului de securitate naţională, şi pe alţi câţiva oficiali, sub suspiciunea de trădare, a anunţat sâmbătă comitetul de securitate, fără a oferi mai multe detalii, informează Reuters.

„La 6 ianuarie anul acesta, Comitetul pentru Securitate Naţională (KNB) a lansat o anchetă preliminară pentru înaltă trădare. În aceeaşi zi, fostul şef al KNB, K. K. Massimov, suspectat de comiterea acestei infracţiuni, a fost arestat şi plasat într-un centru de detenţie preventivă împreună cu alte persoane”, se arată într-un comunicat al KNB.

Aliat apropiat al fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev, Karim Kajymkanuli Massimov, fost prim-ministru, a fost demis din funcţia de şef al KNB săptămâna aceasta, după revoltele provocate de creşterea preţului la gaze.

Între timp, ziarul kazah Orda.kz scrie că Nazarbev, și cele trei fiice ale sale împreună cu familiile lor au părăsit Kazahstanul. Acest lucru nu a fost confirmat oficial. Potrivit ziarului, dintre rudele apropiate primului președinte, în țară a rămas doar fratele său Bolat Nazarbaev.

După apariția acestei informații, Aidos Ukibay, secretarul de presă a lui Nazarbaev a negat această informație, menționând că fostul președinte se află în capitala Kazahstanului și face apel la toată lumea să se unească în jurul actualului șef al statului.

Kazahstanul, cea mai mare ţară din Asia Centrală, este afectat de un val de proteste care a izbucnit duminică în provincie, răspândindu-se apoi în alte oraşe şi mai ales în Almatî, capitala economică, unde demonstraţiile s-au transformat în revolte haotice şi sângeroase.

Şeful statului, Kasîm-Jomart Tokaev, a autorizat vineri forţele de securitate să „tragă pentru a ucide” în scopul înăbuşirii oricărei rebeliuni şi, susţinut de Rusia, a exclus negocierea cu protestatarii.

Un contingent de trupe din Rusia şi din alte ţări aliate Moscovei a sosit joi în Kazahstan pentru a sprijini guvernul prin protejarea clădirilor strategice şi susţinerea forţelor de ordine.

Un reprezentant al administraţiei prezidenţiale a declarat vineri că ordinea a fost restabilită şi situaţia s-a stabilizat, dar persistă focare de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: