profimedia

Kazahstan: Nazarabaev a fugit din țară? Un apropiat al său, fostul şef al comitetului de securitate naţională a fost reținut

Autorităţile din Kazahstan l-au reţinut pe Karim Massimov, fostul şef al comitetului de securitate naţională, şi pe alţi câţiva oficiali, sub suspiciunea de trădare, a anunţat sâmbătă comitetul de securitate, fără a oferi mai multe detalii, informează Reuters.

„La 6 ianuarie anul acesta, Comitetul pentru Securitate Naţională (KNB) a lansat o anchetă preliminară pentru înaltă trădare. În aceeaşi zi, fostul şef al KNB, K. K. Massimov, suspectat de comiterea acestei infracţiuni, a fost arestat şi plasat într-un centru de detenţie preventivă împreună cu alte persoane”, se arată într-un comunicat al KNB.

Aliat apropiat al fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev, Karim Kajymkanuli Massimov, fost prim-ministru, a fost demis din funcţia de şef al KNB săptămâna aceasta, după revoltele provocate de creşterea preţului la gaze.

Între timp, ziarul kazah Orda.kz scrie că Nazarbev, și cele trei fiice ale sale împreună cu familiile lor au părăsit Kazahstanul. Acest lucru nu a fost confirmat oficial. Potrivit ziarului, dintre rudele apropiate primului președinte, în țară a rămas doar fratele său Bolat Nazarbaev.

După apariția acestei informații, Aidos Ukibay, secretarul de presă a lui Nazarbaev a negat această informație, menționând că fostul președinte se află în capitala Kazahstanului și face apel la toată lumea să se unească în jurul actualului șef al statului.

Kazahstanul, cea mai mare ţară din Asia Centrală, este afectat de un val de proteste care a izbucnit duminică în provincie, răspândindu-se apoi în alte oraşe şi mai ales în Almatî, capitala economică, unde demonstraţiile s-au transformat în revolte haotice şi sângeroase.

Şeful statului, Kasîm-Jomart Tokaev, a autorizat vineri forţele de securitate să „tragă pentru a ucide” în scopul înăbuşirii oricărei rebeliuni şi, susţinut de Rusia, a exclus negocierea cu protestatarii.

Un contingent de trupe din Rusia şi din alte ţări aliate Moscovei a sosit joi în Kazahstan pentru a sprijini guvernul prin protejarea clădirilor strategice şi susţinerea forţelor de ordine.

Un reprezentant al administraţiei prezidenţiale a declarat vineri că ordinea a fost restabilită şi situaţia s-a stabilizat, dar persistă focare de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: