Kievul a permis mașinilor cu numere transnistrene să tranziteze Ucraina
Full Article 2 minutes read

Kievul a permis mașinilor cu numere transnistrene să tranziteze Ucraina

Mijloacele de transport cu numere de înmatriculare transnistrene vor putea tranzita Ucraina și se vor putea reîntoarce în regiunea transnistreană. Informația a fost confirmată, pe 6 septembrie, de autoritățile de facto de la Tiraspol. Anterior, după ce, din 1 septembrie, circulația mașinilor cu plăci de înmatriculare transnistrene a fost interzisă în Ucraina, zeci de mașini au rămas blocate după ce au plecat din Rusia.

Autoritatea de la Tiraspol responsabilă de relații externe a confirmat că Kievul a permis mijloacelor de transport cu numere transnistrene să traverseze frontiera ucraineană, pentru a avea acces în Transnistria. Măsura va fi valabilă, însă, doar până pe 1 octombrie.

Intrarea în Ucraina a mașinilor cu numere de înregistrare transnistrene rămâne, în continuare, interzisă.

Kievul a permis mașinilor cu numere transnistrene să tranziteze Ucraina

Începând cu 1 septembrie, autoritățile ucrainene nu permit accesul pe teritoriul țării a mijloacelor de transport cu plăci de înmatriculare transnistrene. Biroul Politici de Reintegrare a solicitat, repetat, amânarea restricțiilor până pe 10 ianuarie 2022, întrucât doar 5% din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană au fost înmatriculate cu plăci neutre.

Pe de altă parte, autoritățile de la Kiev au anunțat, într-un comunicat de presă, că intenția de a restricționa intrarea pe teritoriul Ucrainei a mașinilor cu numere transnistrene rămâne în vigoare. Zilele trecute, Serviciul Vamal Odesa a anunțat că Ucraina a amânat până anul viitor obligația pentru șoferii din regiunea transnistreană de a avea numere de înmatriculare neutre, pentru a putea merge în statul vecin. Ulterior, Serviciul Vamal al Ucrainei a dezmințit informația.

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat în cadrul unei conferințe de presă că va cere explicații de la Guvernul Ucrainei și de la participanții la negocierile în format „5+2”.

Kremlinul a calificat decizia Kievului drept „revoltătoare”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: