Ucraina nu a refuzat niciodată tranzitul gazului din Azerbaidjan către Europa. Totuși nu va fi de acord cu reluarea tranzitului gazului rusesc. Precizările au fost făcute de președintele ucrainean Vladimir Zelenski în timpul unor declarații de presă alături de șefa statului moldovean Maia Sandu, relatează publicația ucraineană rbc.ua. „Am spus că gazul rusesc nu-l vom transporta mai departe. Nu vom lăsa rușii să câștige. Dar să lăsăm Azerbaidjanul să câștige? Cu plăcere. Să ajutăm slovacii? Cu plăcere. Putem semna un contract, rapid să stabilim, când vom auzi un semnal și de la oamenii din Tiraspol, și de la oamenii din Slovacia, și de la oamenii din alte țări din Europa”, a adăugat Zelenski.
Zelenski a spus că a discutat subiectul tranzitului de gazul din Azerbaidjan cu președintele azer Ilham Aliyev.
„Astăzi, el are o producție foarte mare – undeva la 40 de miliarde de metri cubi. Folosește aproximativ 14-15. Are un export mare. Capacitatea de export este de 25 de miliarde de metri cubi. Putem folosi și infrastructura noastră, dacă țărilor din Europa le trebuie gaz, dar nu gaz rusesc”, a precizat Zelenski.
El a mai spus că Ucraina nu a refuzat niciodată posibilitatea transportului de gaz din Azerbaidjan prin teritoriul său.
„Dar am spus că gazul rusesc nu-l vom transporta mai departe. Nu vom lăsa rușii să câștige. Dar să lăsăm Azerbaidjanul să câștige? Cu plăcere. Să ajutăm slovacii? Cu plăcere. Asta este ceea ce putem face rapid. Putem semna un contract, rapid să stabilim, când vom auzi un semnal și de la oamenii din Tiraspol, și de la oamenii din Slovacia, și de la oamenii din alte țări din Europa”, a adăugat președintele Zelenski, potrivit sursei.
***
Pe 25 ianuarie, președinta Republicii Moldova Maia Sandu și președintele Ucrainei Vladimir Zelenski au avut o întrevedere, la Kiev. Zelenski a scris ulterior pe o rețea de socializare că situația în Republica Moldova este gravă. „Trebuie să lucrăm împreună, să ne susținem reciproc și să găsim soluții comune care pot ajuta oamenii”, a adăugat el. Totodată, în timpul declarațiilor de presă alături de Maia Sandu, Zelenski a spus că Moldova trece acum printr-o criză energetică artificială, creată de Moscova pentru a influența independența țării și rezultatele alegerilor parlamentare. Detalii AICI.
În timpul declarațiilor de presă, Zelenski a declarat că Ucraina este gata să livreze cărbune în regiunea transnistreană „la preț redus sau chiar gratuit” și să trimită specialiști la Centrala de la Cuciurgan (MGRES), pentru a crește producția de energie electrică. „Este corect: noi oferim cărbune, ei primesc energie electrică pentru ei și pentru întreaga Moldovă, iar noi obținem energie electrică pentru noi”, a adăugat el. Potrivit lui Zelenski, dacă vor ajunge specialiștii ucraineni în regiune „centrala va fi capabilă să producă de 10 ori mai mult”. Astfel, a menționat el, Ucraina și Moldova pot asigura împreună o producție stabilă de energie electrică pe următorii 10 ani. Detalii AICI.
***
Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.
Înainte de aceasta, pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care erau direcționate în regiunea transnistreană. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie 2025, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
În ianuarie, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a fost la Moscova. Detalii AICI. Ulterior, Krasnoselski a anunțat că principalul rezultat al vizitei sale la Moscova este că gazele rusești vor ajunge în Transnistria. Detalii AICI.
Pe 16 ianuarie, premierul Dorin Recean a declarat că a vorbit cu Vadim Krasnoselski, după ce ultimul a revenit de la Moscova. Potrivit lui Recean, Krasnoselski s-a întors „cu impresia că Moscova a hotărât problema, or Moscova nu i-a oferit o soluție pe gaze naturale”. Detalii AICI.
Cu o zi înainte, pe 15 ianuarie, coproprietarul Natural Gaz Arcadie Vicol a anunțat că firma sa a încheiat un contract-cadru cu Tiraspoltransgaz pentru a livra gaz în Transnistria. El susținea că este vorba de gaz european, nu din Rusia. Ulterior, presa rusă a scris pe surse că Moscova ia considerare achiziționarea de gaze pentru stânga Nistrului de pe piețele spot europene, prin intermediul Natural Gaz. A doua zi, premierul Dorin Recean a sugerat că, de fapt, respectivul contract-cadru ar face parte dintr-o operațiune rusească de destabilizare a Moldovei. Atât premierul cât și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian au calificat drept „schemă” intenția Natural Gaz de a furniza gaz către Tiraspoltransgaz. Detalii AICI.
Contractul-cadru încheiat de Natural Gaz și Tiraspoltransgaz a atras atenția Serviciului de Informații și Securitate, care l-a audiat pe Arcadie Vicol. Omul de afaceri a declarat că nu i-au fost înaintate învinuiri – contrar informațiilor din presa națională despre presupuse acuzații de „trădare de patrie”. Detalii AICI.
Pe 17 ianuarie, Vadim Krasnoselski s-a adresat către Maia Sandu. El a spus că oficialii de la Chișinău se împotrivesc livrărilor de gaze pe malul stâng, după ce Natural Gaz a încheiat un contract-cadru cu Tiraspoltransgaz. Krasnoselski i-a solicitat șefei statului să permită ca resursa energetică să fie livrată în regiune. În reacție, Președinția a declarat că afirmațiile lui Krasnoselski sunt o „distorsionare gravă a realității”, subliniind că singura companie abilitată să furnizeze gaz în regiunea transnistreană este Moldovagaz. Detalii AICI.
Pe 20 ianuarie, Vadim Krasnoselski a spus că este de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat prin intermediul Moldovagaz și a adăugat că regiunea „garantează plata”. Detalii AICI. Amintim în context că pe 2 ianuarie Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze pe orice platformă europeană. Se preciza că achiziția poate avea loc „pe baza condițiilor de piață”. Detalii AICI. Atunci, Tiraspoltransgaz a refuzat propunerea.
Pe 20 ianuarie, Chișinăul a declarat că analizează solicitarea Tiraspolului. Ultimul, potrivit autorităților de la Chișinău, a propus ca plata pentru gazele livrate în regiunea transnistreană, inclusiv achiziția și transportarea acestora la hotarul cu Republica Moldova să fie realizată de companii terțe, iar Tiraspoltransgaz să achite doar costurile tranzitului pe teritoriul țării. Detalii AICI. Președinta Maia Sandu a adăugat că autoritățile vor analiza ce companii sunt implicate în acest proces și a menționat că Moldovagaz poate lucra doar cu entități care respectă cadrul legal. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!