Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski susține că rezultatele scrutinului din 11 iulie „erau previzibile” și că a prognozat anume un astfel de scor pentru concurenții electorali. Declarația a fost făcută în cadrul unei întâlniri din 13 iulie cu reprezentanții societății civile.
„S-a întâmplat ceea ce am și prognozat. Am presupus anume acest rezultat pentru forțele politice. Nu s-a întâmplat nimic extraordinar în Moldova, au venit la putere forțele de dreapta, al cărui vector este îndreptat, cu siguranță, spre integrarea europeană. În orice stat, poporul formează o anumită putere, iar ulterior, acestea crează puterea executivă. Cu siguranță, noi suntem gata de negocieri. De agenda actuală depinde viața oamenilor atât de pe malul drept, cât și de pe malul stâng. Nu s-a schimbat nimic”, a declarat Krasnoselski.
Liderul transnistrean a mai menționat că „Republicii Moldova îi este caracteristică modificarea agendei de negocieri de fiecare dată când se desfășoară un nou proces electoral. Vom vedea ce abordare va avea noua echipă”.
La fel, Krasnoselski a declarat că „mulți politicieni moldoveni suferă de revanșism”: „Noi niciodată nu ne-am dorit să cucerim Chișinăul, nu ne dorim teritoriul lor. Ei au încercat să ne cucerească. A dispărut această dorință? Greu de spus, pentru că nu există consecințe din punct de vedere juridic, o evaluare a tragediei din 1992. De aceea, presupun că încă mai există dorința”.
De asemenea, liderul administrației de la Tiraspol a menționat că „limba moldovenească există, însă nu este recunoscută, la fel ca Transnistria”.
***
Amintim că, în cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean în format „5+2” participă Chișinăul, Tiraspolul – ca părți ale conflictului, Rusia, Ucraina și OSCE – în calitate de mediatori, precum și UE și SUA, în calitate de observatori.
Pe 22 iunie, postul de televiziune „Primul în Transnistria” a difuzat un reportaj în cadrul căruia liderul administrației de la Tiraspol Vadim Krasnoselski i-a mulțumit Maiei Sandu pentru faptul că 10% din toate donațiile de vaccinuri care ajung în Republica Moldova sunt transportate în stânga Nistrului.
Două zile mnai târziu, liderul transnistrean a criticat declarația Maiei Sandu cu privire la „reintegrarea țării” și a rugat „insistent să nu fie amestecate aspectele social-umanitare cu cele politice”.