Krasnoselski, despre viitorul Transnistriei: Recunoaștere prin război sau pace într-un stat nerecunoscut?
Full Article 2 minutes read

Krasnoselski, despre viitorul Transnistriei: Recunoaștere prin război sau pace într-un stat nerecunoscut?

Liderul nerecunoscut de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a remarcat, într-un comentariu publicat pe 6 mai, că după incidentele recente, calificate drept „atentate teroriste”, presa internațională a devenit interesată de situația din Transnistria. Acesta s-a arătat indignat că atenția specială a apărut abia acum, după ce, timp de 30 de ani, stânga Nistrului ar fi fost ignorată.

Brusc, a apărut interesul tuturor. Telefoanele nu încetează să sune. Toată presa internațională s-a trezit după aceste explozii. Toți au nevoie de comentarii. De ce? De ce timp de 30 de ani au fost indiferenți față de soarta republicii? De ce ne-au ignorat sau menționat doar în treacăt manifestările, succesele, dificultățile cu care poporul transnistrean s-a confruntat de unul singur. De ce ne-au ignorat când băteam în toate ușile și ceream ajutor? Nu material. Am cerut comunității internaționale să ne bage în seamă și să reacționeze la încălcarea drepturilor transnistrenilor”, a scris Vadim Krasnoselski.

Liderul de facto al regiunii transnistrene a enumerat planurile de dezvoltare economică ale Tiraspolului și s-a întrebat retoric de ce problemele cu care se confruntă nu îi îngrijorează pe partenerii internaționali.

Ce preferă oamenii – recunoașterea prin război și vărsare de sânge sau viața în pace și dezvoltare prosperă, însă într-un stat nerecunoscut de comunitatea internațională? Răspunsul este evident. Transnistria trebuie și va fi recunoscută – însă pe cale pașnică, la masa de negocieri, prin dialog. Procesul trebuie să fie exclusiv unul democratic, fără acțiuni de luptă și pierderi. Nimeni nu are nevoie de război”, a mai spus acesta.

***

Pe 26 aprilie, în regiunea transnistreană a fost declarat cod roșu de pericol terorist. Din acest motiv, în regiune a fost anulată parada militară tradițională, iar elevii și unii studenți au trecut la studii online. De asemenea, au fost înăsprite controalele la punctele de control.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: