today.md

Krasnoselski, mulțumit de contractul semnat între Energocom și MGRES: „Garantează venituri la bugetul transnistrean”

Așa-zisul „lider” al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski s-a arătat mulțumit de încheierea contractului de achiziție a energiei electrice, pe un termen de 6 luni, dintre Energocom și Centrala de la Cuciurgan (MGRES). Acesta a precizat că acordul de livrare a energiei electrice garantează venituri în bugetul transnistrean pentru jumătate de an. Ba mai mult, Krasnoselski susține că încheierea contractului „contribuie la coexistența pașnică a Transnistriei și a Republicii Moldova”.

Într-o postare pe canalul său de Telegram, Vadim Krasnoselski a menționat că acordul semnat între MGRES și Energocom garantează funcționarea neîntreruptă a sistemelor energetice de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Contractul semnat garantează funcționarea neîntreruptă a sistemelor energetice ale ambelor republici și stabilitatea pieței energetice în întreaga zonă regională, adică creează condiții pentru aprovizionarea neîntreruptă cu resurse energetice a locuitorilor și entităților economice”, a scris acesta.

Pretinsul lider de la Tiraspol s-a referit și l-a discuțiile din jurul subiectului privind reducerea prețului de achiziție a energiei electrice. Acesta a precizat că decizia are o justificare economică serioasă.

„Contractul garantează venituri la bugetul transnistrean timp de șase luni (durata obligațiilor contractuale actuale) și o creștere a acoperirii pieței moldovenești până la aproape 100% – factori pozitivi pentru economia transnistreană și îndeplinirea obligațiilor sociale ale statului. În plus, într-o situație externă instabilă, încheierea contractului contribuie la coexistența pașnică a Transnistriei și a Republicii Moldova”, a conshis el.

Amintim că, pe 31 martie, Energocom a semnat un nou contract de achiziție a energiei electrice cu Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană, pe un termen de 6 luni. Reprezentanții Chișinăului au reușit să negocieze un preț mai mic – 66 dolari/MWh comparativ cu 73 de dolari cât era până acum.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon ar fi fost eliberat din penitenciar: „Ciufulit, dar nu învins”. Ce spune Procuratura Generală

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon ar fi fost eliberat din penitenciarul din Marea Britanie în care se afla. Cel puțin asta reiese dintr-o serie de postări apărute pe canalul de Telegram al lui Platon, pe 25 iulie. Procuratura Generală a Republicii Moldova a declarat pentru NM că, deocamdată, nu are informații în acest sens de la autoritățile britanice.

Pe canalul de Telegram al lui Veaceslav Platon a fost publicat un mesaj cu textul: „Bună ziua, dragii mei prieteni! Sunt din nou cu voi”. La scurt timp, ex-jurnalista Natalia Morari, care are un copil cu Platon, a scris despre mesajul apărut pe contul lui: „Postarea aparține utilizatorului”.

Iar ulterior pe canalul de Telegram al lui Platon a mai fost postată o imagine în care controversatul om de afaceri este la libertate, dar și textul: „Destul de ciufulit, dar nu învins”.

Telegram/Veaceslav Platon

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, nu a confirmat și nici infirmat eliberarea lui Veaceslav Platon. „Când vom avea informații oficiale de la autoritățile britanice, vom veni cu actualizări”, a declarat Moraru.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 14 martie. Procuratura Generală anunța la acea vreme că autoritățile de la Chișinău colaborează cu cele britanice pentru a organiza procedurile necesare în vederea extrădării lui Platon în Republica Moldova.

Pe 23 iulie, un tribunal din Londra a fost de acord cu eliberarea lui sub cauțiune, pentru 330 de mii de lire – echivalentul a circa 7,4 milioane de lei. Procurorii britanici au comunicat că intenționează, însă, să conteste această decizie, iar în consecință Platon va rămâne în arest până la examinarea apelului într-o instanță superioară. Pe 24 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a declarat că este vorba doar despre o „schimbare a măsurii preventive”. Decizia privind extrădarea urmează a fi luată de autoritățile britanice la sfârșitul lunii noiembrie, conform calendarului stabilit anterior.

Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane. O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: