Moldpres

Kremlin: „Gazul către Europa va veni prin Turcia, doar că la preț mai mare, dacă Kievul nu prelungește acordul de tranzit”

Europa poate beneficia de rute alternative pentru aprovizionarea cu gaze rusești, inclusiv posibilitatea de a crea un hub de gaze în Turcia. Despre aceasta a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a anunțat că nu va mai reânoi acordul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina, acord care expiră la sfârșitul acestui an, anunță forbis.ru. Decizia Kievului afectează interesele consumatorilor europeni, care vor fi nevoiți să achiziționeze gaze din alte surse, ceea ce va duce la costuri semnificativ mai mari, a subliniat Peskov.

Aprovizionarea cu gaze rusești către Europa poate fi redirecționată prin rute alternative, inclusiv printr-un hub planificat în Turcia, a anunțat secretarul de presă prezidențial rus, Dmitri Peskov. Astfel, a comentat el refuzul Kievului de a prelungi acordul privind tranzitul gazelor din Rusia, care va expira la sfârșitul anului.

Există rute alternative și suntem în proces de a crea un hub în Turcia„, a declarat Peskov, potrivit RIA Novosti.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că decizia Kievului afectează interesele consumatorilor europeni, care vor fi constrânși să achiziționeze gaze din alte surse la prețuri mai mari.

Vor fi nevoiți să plătească semnificativ mai mult, ceea ce va face industria lor mai puțin competitivă„, a adăugat Peskov.

Problema tranzitului gazelor rusești către Europa prin Ucraina a fost adusă în discuție de președintele ucrainean, Vladimir Zelensky. El a anunțat pe 27 august că acordul de tranzit care expiră în acest an nu va fi reînnoit. Zelenski a menționat că, în cazul în care cererile unor parteneri europeni continuă, Ucraina va analiza și alte opțiuni pentru tranzitul de gaze.

În iulie, într-un interviu pentru Bloomberg, Zelenski a subliniat că Ucraina poartă discuții pentru a permite tranzitul gazului azerbaigian către Europa. El consideră că un acord de substituție a gazului rusesc cu cel azerbaigian este „una dintre propunerile” discutate la momentul de față. În luna iunie, surse Bloomberg au indicat că o posibilă soluție pentru tranzitul gazelor prin Ucraina ar fi achiziția de gaze din Azerbaidjan de către companiile europene. La acea vreme, Socar, compania energetică de stat a Azerbaidjanului, nu a oferit comentarii.

Extinderea acordului trilateral pentru tranzitul gazului rusesc prin Ucraina către Europa nu prezintă interes pentru Uniunea Europeană, a declarat în februarie Kadri Simson, comisarul european pentru Energie.

Cu toate acestea, o soluție pentru extinderea tranzitului va fi găsită, a recunoscut ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, subliniind că țările din regiune doresc acest lucru.

Acordul dintre Moscova și Kiev cu privire la tranzitul gazelor rusești prin Ucraina expiră la 31 decembrie 2024. Semnat în decembrie 2019, acesta prevedea posibila prelungire pe o durată de zece ani. Conform acordului, Ucraina urma să tranziteze 225 de miliarde de metri cubi de gaz, dintre care 65 de miliarde de metri cubi în 2020 și câte 40 de miliarde de metri cubi în fiecare din următorii patru ani.

Precizăm că regiunea transnistreană primește întregul volum de gaze de la Gazprom prin acordul de tranzit între Rusia și Ucraina. Chiar dacă acest acord va înceta, Chișinăul nu va opri tranzitul gazului rusesc către regiunea transnistreană, a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov. În această situație, gazul ar urma să fie transportat printr-o nouă rută, prin intermediul Turciei, pentru a ajunge în stânga Nistrului, a adăugat Parlicov.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maib – desemnată cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi de publicația Euromoney

Suntem mândri să anunțăm că maib a fost desemnată Cea mai bună bancă pentru clienții corporativi din Moldova în cadrul Euromoney Awards for Excellence 2025. Această distincție reflectă poziția de lider a maib în sectorul bancar corporativ și evidențiază încrederea pe care clienții corporate, partenerii și instituțiile internaționale o au în bancă. Premiile Euromoney desemnează câștigătorii pe baza mai multor criterii, inclusiv performanța financiară, poziția pe piață, calitatea serviciilor oferite clienților, inovația și sustenabilitatea. Programul anual de premii Euromoney, lansat în 1992, adună peste 2 000 de aplicări din partea a peste 500 de bănci de top din 113 țări și recunoaște excelența la nivel global, regional și național.

Aria Corporate a maib deservește peste 600 de clienți corporativi din întreaga țară, oferind soluții financiare adaptate marilor companii. În 2024, banca a reușit să-și crească portofoliul de credite cu 17%, în timp ce rata creditelor neperformante a înregistrat o scădere semnificativă. Gama completă de servicii oferite de maib include credite, depozite, conturi, plăți, finanțare comercială, proiecte salariale, colectarea numerarului și altele. Modelul de gestionare a relațiilor cu clienții asigură răspunsuri rapide și soluții personalizate.

Realizări cheie 

Pe parcursul ultimului an, maib a continuat să inoveze și să-și extindă serviciile dedicate clienților corporativi, atingând câteva rezultate importante:

  • Portofoliul total de credite corporative a depășit 12 miliarde MDL în trimestrul II 2025, un record istoric, care reflectă încrederea tot mai mare a companiilor din Moldova în maib.
  • Maib a acordat un credit de 18 milioane EUR pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 50 MW, susținând independența energetică a Republicii Moldova.
  • Portofoliul de credite verzi corporate a continuat să crească, ajungând la 19% din totalul creditelor de investiții corporative la finalul trimestrului I 2025. În paralel, maib a integrat managementul riscurilor de mediu și sociale în toate operațiunile sale de creditare corporate.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Este o onoare deosebită să fim apreciați de Euromoney cu distincția de Cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi. Această distincție reflectă încrederea clienților noștri. Mulți dintre cei mai mari clienți corporate sunt alături de maib de peste 25 de ani, încă de la înființarea ariei corporate. Le mulțumesc colegilor din echipa maib, clienților și acționarilor noștri pentru sprijinul și încrederea oferită.”

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de 37,3% în depozite și 37,9% la credite din întreg sistemul bancar, la finalul trimestrului I 2025. Banca este un creditor disciplinat, cu o rată a creditelor neperformante (NPL) de 1,5% și un nivel solid de capitalizare, având o rată de adecvare a capitalului (CAR) de 19,9% la 31 martie 2025. Maib este o bancă de importanță sistemică pentru țară, deservește aproape jumătate din populația Moldovei și este unul dintre cei mai mari angajatori privați, cu peste 2 500 de angajați. Banca se dedică să ofere valoare acționarilor săi, distribuind 45% din profitul obținut în 2024 sub formă de dividende, în valoare totală de aproape 32 milioane de euro. Din 2018, acționarul majoritar al maib este un consorțiu format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup de administrare a activelor din Țările Baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: