Kremlinul a numit posibila intrare a Finlandei în NATO o amenințare la adresa Federației Ruse
Full Article 2 minutes read

Kremlinul a numit posibila intrare a Finlandei în NATO o amenințare la adresa Federației Ruse

Moscova a venit cu o reacție la decizia Finlandei de a solicita  aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că răspunsul Rusiei va depinde de gradul de avansare a infrastructurii militare a alianței până la granițele țării, potrivit Tass.

Extinderea NATO nu este favorabilă securității în Eurasia, iar intrarea Finlandei în alianță este o amenințare pentru Rusia, a mai spus Peskov.

„Cu siguranță. Următoarea extindere a NATO nu face continentul nostru mai stabil și mai sigur”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov a mai adăugat că Rusia va analiza situația odată cu intrarea Finlandei în NATO.

„Desigur, toate acestea vor deveni elemente pentru o analiză profundă și luarea măsurilor necesare pentru a echilibra situația și a ne asigura securitatea”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Moscova a avertizat în repetate rânduri Finlanda și Suedia – ambele state membre ale Uniunii Europene – să nu adere la NATO, amenințând cu „consecințe militare și politice grave”.

Între timp, Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse declară că creşterea sprijinului militar acordat Ucrainei de SUA şi aliaţii lor riscă să declanşeze un război nuclear total.

„Pomparea de arme în Ucraina de către ţările NATO, antrenarea soldaţilor ucraineni să folosească echipamente occidentale, trimiterea de mercenari şi exerciţiile ţărilor Alianţei din apropierea graniţelor noastre sporesc probabilitatea unui conflict direct şi deschis între NATO şi Rusia. Un asemenea conflict prezintă riscul de a se transforma într-un război nuclear deplin. Acest lucru ar fi un scenariu dezastruos pentru toţi”, a scris Medvedev pe Telegram.

Pe 12 mai, președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au declarat că Finlanda trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”. Cererea Suediei în acest sens este așteptată pe 16 mai, potrivit presei internaționale.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: