Kremlinul, cu ochii pe summitul din Moldova: „Vom urmări retorica care va domina acolo”
Full Article 2 minutes read

Kremlinul, cu ochii pe summitul din Moldova: „Vom urmări retorica care va domina acolo”

Kremlinul a anunțat că va urmări știrile de la Summitul Comunității Politice Europene din Moldova, dar și „retorica care va domina acolo”. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. 

„Este o inițiativă cunoscută a domnului Macron, cu siguranță noi vom urmări știrile care vor veni de la Chișinău, vom urmări retorica care va domina acolo”, a comunicat Peskov, scrie Interfax.

El a adăugat că evenimentul nu poate fi numit un dialog politic cu drepturi depline.

„În același timp, să spunem așa, să vorbești despre procese europene într-o Europă divizată, în Europa, când nu există dialog între multe țări cu Rusia de sigur se poate, dar acesta nu este un proces politic pe deplin în Europa și el nu poate fi pe deplin”, a conchis purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

***

Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie va avea loc la Bulboaca, raionul Anenii Noi, și va fi găzduit de complexul vitivinicol Castel Mimi. Mămăligă cu brânză, colțunași din dovleac și tradiționala babă neagră sunt câteva din bucatele pe care le vor mânca liderii europeni, întruniți pe 1 iunie la complexul vitivinicol Castel Mimi.

49 de oficialii europeni, printre ei președinți, prim-miniștri și conducători ai UE, și-au confirmat prezența la eveniment. Printre aceștia se numără președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Turciei, Recep Erdogan, precum și cel al României – Klaus Iohannis.

Ce ține de probabilitatea unei vizite a președintelui ucrainean în Moldova, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a declarat pe 30 mai că informația va fi cunoscută de public în ziua summitului.

Pe 31 mai, în Republica Moldova, vor ajunge președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel, șeful diplomației europene Josep Borrell, prim-miniștri ai Belgiei, Portugaliei, Georgiei, dar și alți oficiali.

Pe 1 iunie, începând cu ora 10, președinta Maia Sandu va întâmpina delegațiile care vor veni la Bulboaca. Ceremonia va dura aproximativ două ore. Pe 31 mai, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a oferit mai multe detalii cu privire la programul Summitului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: