Mămăligă cu brânză, colțunași din dovleac și sarmale. Meniul pentru cei 50 de președinți și prim-miniștri, așteptați la Bulboaca
Full Article 4 minutes read

Mămăligă cu brânză, colțunași din dovleac și sarmale. Meniul pentru cei 50 de președinți și prim-miniștri, așteptați la Bulboaca

Mămăligă cu brânză, colțunași din dovleac și tradiționala babă neagră sunt câteva din bucatele pe care le vor mânca liderii europeni, întruniți pe 1 iunie la complexul vitivinicol Castel Mimi. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a declarat pe 31 mai că la summit va fi promovat patrimoniul gastronomic al Moldovei, iar liderii care se adună la eveniment vor servi bucate tradiționale moldovenești, pregătite după rețete reinterpretate.

Meniul a fost testat de cei mai buni critici culinari, iar bucatele vor fi pregătite exclusiv din produse autohtone pentru a scoate în evidență autenticitatea și calitatea ingredientelor noastre”, a menționat Vodă.

La aperitiv, potrivit reprezentantului Guvernului, oaspeții vor degusta tradiționalele sarmale cu umplutură de legume călite în stil moldovenesc, acoperite cu glazură de Saperavi și smântână afumată

O altă gustare inclusă în meniu este „Roata Norocului”. „O tocăniță de vinete și roșii proaspăt tăiate, presărată cu pudră de vin din soiul „Rara Neagră” și usturoi negru”, a menționat Vodă.

Oaspeții vor putea gusta și colțunași din dovleac murat cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean și icre de știucă, dar și mămăligă umplută cu brânză de burduf, caș afumat și trufe negre.

O altă mâncare servită oficialilor va fi „rulourile de cartof umplut cu zacusca făcută ca la Bulboaca, presărat cu boia afumata și cu semințe de floarea soarelui”.

Potrivit lui Vodă, felul principal oferit oaspeților va fi un mușchiuleț de miel în stil moldovenesc cu frunze de varză, „Coloana Infinitului” din morcov și țelină, sos glazurat de Saperavi, sos de hribi cu ulei.

Vegetarienii vor mânca păstrăvi de fag în stil moldovenesc cu frunze de varza, „Coloana Infinitului” din morcov și țelina, sos glazurat de Saperavi, sos de hribi cu ulei.

Amatorii de carne de pește vor savura din sturion în stil moldovenesc cu frunze de varză, „Coloana Infinitului” din morcov și țelină, sos glazurat de Saperavi, sos de hribi cu ulei.

La desert, cei peste 50 de invitați de rang înalt vor savura din tradiționala babă neagră, cu înghețată din vin din soiul Merlot.

***

Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie va avea loc la Bulboaca, raionul Anenii Noi, și va fi găzduit de complexul vitivinicol Castel Mimi. Cum se desfășoară pregătirile pe traseul Chișinăul – Bulboaca puteți vedea în reportajul NM.

Inspectoratul General al Poliției a anunțat o serie de măsuri de securitate pentru Summit. Poliția a precizat că Moldova își va închide spațiul aerian pentru avioanele civile în perioada 1-2 iunie, precum și pentru dronele civile, în perioada 31 mai-2 iunie. Excepție vor face doar aeronavele civile.

Totodată, oamenii legii au îndemnat populația să dețină în această perioadă un act de identitate, iar șoferii – să evite străzile principale. Rutele alternative pentru care pot opta cetățenii și șoferii în perioada  31 mai – 1 iunie pot fi consultate AICI.

Pe 30 mai, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a declarat că summitul va începe la 10:30, la Castelul Mimi, cu o sesiune plenară „în care liderii vor avea ocazia să exprime poziția statelor pe anumite domenii”.

La eveniment și-au confirmat prezența 48 de delegații dintr-un total de 50 de țări. Precizările au fost făcute pe 30 mai de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu. Ce ține de probabilitatea unei vizite a președintelui ucrainean în Moldova, Popescu a spus că informația va fi cunoscută de public în ziua summitului.

Poliția Republicii Moldova a anunțat în dimineața zilei de 31 mai că pregătirile pentru Summit sunt pe ultima sută de metri și că primele delegații oficiale deja au început să sosească în țara noastră.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: