Agenda Summitului din 1 iunie. Evenimentul se va încheia cu o conferință de presă, susținută de Maia Sandu și liderii europeni
Full Article 3 minutes read

Agenda Summitului din 1 iunie. Evenimentul se va încheia cu o conferință de presă, susținută de Maia Sandu și liderii europeni

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a oferit mai multe detalii cu privire la programul Summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie. Potrivit reprezentantului Guvernului, începând cu ora 10, președinta Maia Sandu va întâmpina delegațiile care vor veni la Bulboaca. Ceremonia va dura aproximativ două ore. Evenimentul se va încheia cu o conferință de presă, susținută de președinta țării și liderii europeni. 

Pe 31 mai, Daniel Vodă a menționat că mâine – la ora 10 va începe întâmpinarea delegațiilor oficiale și va dura circa două ore.

Șefa statului va întâmpina delegațiile care vor veni în comuna Bulboaca, rând pe rând”, a declarat Vodă.

De asemenea, potrivit reprezentantului Guvernului, oficialii străini au în program și declarații pentru presa care va fi prezentă la Bulboaca.

Ceremonia oficială de începere a evenimentului va avea loc la ora 12, va dura 30 de minute. Liderii vor face o fotografie de familie, la 12:30. După care, vor fi mesele rotunde. Subiectele care se vor discuta în cadrul acestui prestigios for internațional vor fi concentrate pe securitate, energie și conectivitate. După care, vor fi și bilateralele, care se vor desfășura în cursul după amiezii”, a comunicat Vodă.

El a mai spus că pentru ora 17 este stabilită o conferință de presă. Aceasta va fi susținută de președinta Maia Sandu împreună cu liderii europeni.

***

Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie va avea loc la Bulboaca, raionul Anenii Noi, și va fi găzduit de complexul vitivinicol Castel Mimi. Mămăligă cu brânză, colțunași din dovleac și tradiționala babă neagră sunt câteva din bucatele pe care le vor mânca liderii europeni, întruniți pe 1 iunie la complexul vitivinicol Castel Mimi.

Inspectoratul General al Poliției a anunțat o serie de măsuri de securitate pentru Summit. Poliția a precizat că Moldova își va închide spațiul aerian pentru avioanele civile în perioada 1-2 iunie, precum și pentru dronele civile, în perioada 31 mai-2 iunie. Excepție vor face doar aeronavele civile.

Totodată, oamenii legii au îndemnat populația să dețină în această perioadă un act de identitate, iar șoferii – să evite străzile principale. Rutele alternative pentru care pot opta cetățenii și șoferii în perioada  31 mai – 1 iunie pot fi consultate AICI.

La eveniment și-au confirmat prezența 48 de delegații dintr-un total de 50 de țări. Precizările au fost făcute pe 30 mai de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu. Ce ține de probabilitatea unei vizite a președintelui ucrainean în Moldova, Popescu a spus că informația va fi cunoscută de public în ziua summitului.

Poliția Republicii Moldova a anunțat în dimineața zilei de 31 mai că pregătirile pentru Summit sunt pe ultima sută de metri și că primele delegații oficiale deja au început să sosească în țara noastră.

Pe 31 mai, în Republica Moldova, vor ajunge președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel, șeful diplomației europene Josep Borrell, prim-miniștri ai Belgiei, Portugaliei, Georgiei, dar și alți oficiali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: