Михаил Метцель / ТАСС

Kremlinul, cu ochii pe summitul din Moldova: „Vom urmări retorica care va domina acolo”

Kremlinul a anunțat că va urmări știrile de la Summitul Comunității Politice Europene din Moldova, dar și „retorica care va domina acolo”. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. 

„Este o inițiativă cunoscută a domnului Macron, cu siguranță noi vom urmări știrile care vor veni de la Chișinău, vom urmări retorica care va domina acolo”, a comunicat Peskov, scrie Interfax.

El a adăugat că evenimentul nu poate fi numit un dialog politic cu drepturi depline.

„În același timp, să spunem așa, să vorbești despre procese europene într-o Europă divizată, în Europa, când nu există dialog între multe țări cu Rusia de sigur se poate, dar acesta nu este un proces politic pe deplin în Europa și el nu poate fi pe deplin”, a conchis purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

***

Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie va avea loc la Bulboaca, raionul Anenii Noi, și va fi găzduit de complexul vitivinicol Castel Mimi. Mămăligă cu brânză, colțunași din dovleac și tradiționala babă neagră sunt câteva din bucatele pe care le vor mânca liderii europeni, întruniți pe 1 iunie la complexul vitivinicol Castel Mimi.

49 de oficialii europeni, printre ei președinți, prim-miniștri și conducători ai UE, și-au confirmat prezența la eveniment. Printre aceștia se numără președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Turciei, Recep Erdogan, precum și cel al României – Klaus Iohannis.

Ce ține de probabilitatea unei vizite a președintelui ucrainean în Moldova, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a declarat pe 30 mai că informația va fi cunoscută de public în ziua summitului.

Pe 31 mai, în Republica Moldova, vor ajunge președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel, șeful diplomației europene Josep Borrell, prim-miniștri ai Belgiei, Portugaliei, Georgiei, dar și alți oficiali.

Pe 1 iunie, începând cu ora 10, președinta Maia Sandu va întâmpina delegațiile care vor veni la Bulboaca. Ceremonia va dura aproximativ două ore. Pe 31 mai, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a oferit mai multe detalii cu privire la programul Summitului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

NM Espresso: Electricitatea se va ieftini, Platon va purta brățară electronică, Plahotniuc poate fi extrădat în Rusia?

Moldova și UE

Uniunea Europeană va mări cotele de import pentru prunele, merele, strugurii și cireșele moldovenești și va anula taxele vamale pentru sucul de struguri, roșii și usturoi, a anunțat Comisia Europeană. În schimb, Moldova a fost de acord să fie mai deschisă pentru carnea și produsele lactate din UE. Totodată, la Bruxelles s-a subliniat că noile preferințe comerciale vor depinde de «armonizarea standardelor moldovenești cu normele UE».

Extradarea lui Plahotniuc

Procuratura Generală a Moldovei a transmis Greciei o solicitare de extrădare a lui Vladimir Plahotniuc, reținut pe aeroportul din Atena împreună cu fostul deputat Constantin Țuțu.

S-a aflat între timp că și Rusia a transmis o cerere de extrădare pentru Plahotniuc, însă, potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, prioritatea ar trebui să revină Moldovei, care a trimis cererea prima. Cernăuțeanu a mai declarat că Moscova nu urmărește justiția, ci încearcă să-i ofere protecție, așa cum s-ar fi întâmplat și cu Ilan Șor, care «trăiește liniștit în Rusia».

Între timp, poliția greacă a descoperit asupra lui Plahotniuc mai mult de 20 de pașapoarte și acte de identitate, inclusiv din Irak și Vanuatu, pe nume diferite. De exemplu, în actele ucrainene și bulgare figura ca Mihail Taușanji, în cele ruse — ca Stanislav Kirsanov, iar în cele irakiene — AL SHAHEEN Fereyduon Shaheen Yako.

Eliberarea lui Platon

Omul de afaceri Veaceslav Platon, reținut în Marea Britanie, ar putea fi eliberat pe cauțiune în valoare de 330 de mii de lire sterline deja pe 30 iulie, însă va rămâne sub control strict: interdicție de părăsire a țării, brățară electronică și obligația de a se prezenta regulat la poliție. Procuratura din Moldova a declarat că este vorba doar despre o «schimbare a măsurii preventive», iar decizia privind extrădarea urmează a fi luată de autoritățile britanice la sfârșitul lunii noiembrie.

Reducerea tarifului la energie electrică

ANRE a propus reducerea tarifului la energie electrică pentru clienții Premier Energy (sudul și centrul țării) la 3,59 lei/kWh, iar pentru FEE Nord (nordul țării) — la 4 lei/kWh. Companiile solicitaseră anterior acest tarif încă din ianuarie, când prețurile au fost majorate cu 65–75%.

Legea amnistiei: continuare

Curtea Constituțională a Moldovei a declarat neconstituționale modificările aduse Legii privind amnistia, care ar fi permis eliberarea persoanelor condamnate pe viață. Curtea a constatat că aceste modificări au fost introduse la a doua lectură a proiectului, fără consultări publice și expertize de specialitate.

Cetățenia română

Din 1991 și până în prezent, peste 850 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au obținut cetățenia României prin procedură simplificată. Potrivit deputatului român Valeriu Munteanu, «dacă autoritățile române își vor face treaba», numărul moldovenilor cu pașaport românesc ar putea ajunge curând la un milion, fără a-i pune la socoteală pe copiii născuți în aceste familii.

La rândul său, ambasadorul Rusiei în România, Vladimir Lipaev, a afirmat că Moldova se confruntă cu un «proces artificial și în mare parte forțat de românizare». El și-a exprimat nemulțumirea față de vizitele frecvente ale oficialilor români la Chișinău și față de apropierea Moldovei de România. De asemenea, diplomatul rus a remarcat că mulți lideri moldoveni dețin cetățenie română, iar direcția impusă țării ar duce la «pierderea identității naționale și a suveranității».

Maia Sandu și regele Charles III

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu regele Charles III în cadrul unei vizite în Regatul Unit.

Într-un mesaj de pe Facebook, șefa statului i-a mulțumit monarhului pentru «primirea călduroasă» și a subliniat că «sprijinul Marii Britanii ne oferă încredere că vom continua cu hotărâre pe calea democrației».

Protestul transportatorilor: continuare

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a declarat că protestul din fața biroului UE din Chișinău a fost organizat «în conformitate cu legea», însă ulterior mai mulți șoferi au fost amendați. Președintele APOTA, Oleg Alexa, consideră că amenzile sunt un răspuns al autorităților la plângerile privind corupția din domeniul transporturilor.

Poliția a reacționat, afirmând că «toți au dreptul la protest, dar nu au voie să încalce drepturile altora», blocând drumurile.

Vlah, Grosu și poligraful

Lidera Partidului «Inima Moldovei», Irina Vlah, i-a propus președintelui Parlamentului și liderului PAS, Igor Grosu, să susțină un test poligraf și să răspundă la 10 întrebări legate de posibile ingerințe ale autorităților în alegeri. Vlah a menționat că în societate crește neîncrederea față de alegerile parlamentare ce urmează.

PAS a comentat că formațiunea «răspunde în fața cetățenilor, nu în fața alternativelor lui Putin», al căror scop este «să îngenuncheze țara și să o izoleze».

Caniculă și incendii în Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod portocaliu de caniculă în sudul Moldovei, iar în nord și centru — cod galben. Astăzi, temperaturile vor atinge +35…+38°C.

Serviciul pentru Situații Excepționale a anunțat că din cauza căldurii s-au înmulțit incendiile la gropile de gunoi: în iulie s-au înregistrat peste 650 de cazuri.

Apele Moldovei a informat că nivelul apei în Nistru s-a normalizat, datorită reluării funcționării Hidrocentralei de la Dubăsari.

Ucraina: Zelenski, proteste, legi

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după protestele din Kiev și din alte orașe ale țării împotriva limitării independenței structurilor anticorupție, a prezentat în Rada un nou proiect de lege. Potrivit lui, proiectul «asigură consolidarea ordinii de drept în Ucraina, independența instituțiilor anticorupție și protejarea lor de influența rusă».

Agenda zilei, 25 iulie:

  • 11:30 — Veaceslav Ioniță va prezenta analiza economică «Creditarea ipotecară».
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: