edusteps.com.ua

La Chișinău vor fi prezentate proiecții de film și artă video, în cadrul Laboratorului „reVEDERE”

În data de 30 decembrie, la ora 18:00, vor fi prezentate rezultatele Laboratorului de Creație „reVEDERE ” – proiecții de film și artă video. Vor fi o serie de workshop-uri de Film și Arta Video, realizate în octombrie 2021. Evenimentul va avea loc în Sala Mică a Centrului de Cultură și Artă Ginta Latină, pe strada Sfatul Țării 18.

De menționat că în decurs de nouă zile tinerii artiști din Moldova și artiștii rețelei INFRA, împreună cu experții din arta vizuală și a filmului au creat aproximativ 20 de lucrări video scurte.

Proiectul reVEDERE a fost elaborat de Centrul pentru Artă Contemporană, Chișinău KSA:K și regizoarea germană de film originară din Moldova Ana-Felicia Scutelnicu, ca o etapă pilot a Școlii Independente de Film și Artă Video – platformă educațională cu caracter instructiv și interdisciplinar.

Școala reVEDERE reprezintă experți internaționali, artiști profesioniști, si specialiști originari din Moldova, care și-au realizat studiile în străinătate, ulterior continuându-și activitatea în afara țării sau revenind, dar rămânând integrați în circuitul contemporan internațional, tineri artiști locali, studenții instituțiilor de profil, interesați în noi cunoștințe și integrarea în procesul artistic.contemporan

Workshop-urile au fost conduse de experți străini și locali, profesioniști din domeniul artelor vizuale și cinematografiei: regizorul și producătorul de film Ana-Felicia Scutelnicu (Berlin), artistul contemporan, regizorul și producătorul de film Pavel Brăila (Chișinău), șeful departamentului de montaj. a Academiei de Cinema din Berlin Hanna Schwegel (Berlin).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

ТАСС

De la organizație teroristă la putere legitimă: Rusia – prima țară care a recunoscut oficial regimul taliban din Afganistan

În Rusia a fost recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului — o entitate statală condusă de mișcarea „Taliban”, scrie The Moscow Times cu referire la Ministerul rus al Afacerilor Externe. Potrivit instituției, adjunctul ministrului Afacerilor Externe, Andrei Rudenko, a primit copiile scrisorilor de acreditare de la noul ambasador afgan la Moscova, Gul Hasan.

Ambasadorul rus la Kabul, Dmitri Jirnov, a spus că decizia de recunoaștere a fost luată de președintele rus Vladimir Putin, la propunerea ministrului de Externe, Serghei Lavrov.

Confirmarea simbolică a recunoașterii a fost arborarea noului steag al Afganistanului deasupra ambasadei de la Moscova. Potrivit TASS, este vorba despre un drapel alb, cu textul șahadei — mărturisirea islamică de credință într-un singur Dumnezeu. După preluarea puterii în 2021, „Talibanul” a interzis fostul drapel național, compus din dungi negre, roșii și verzi, înlocuindu-l cu acest simbol religios.

În declarația sa, Ministerul rus al Afacerilor Externe a subliniat perspectivele extinderii cooperării comercial-economice cu Kabulul, acordând o atenție deosebită proiectelor din domeniile energiei, transportului, agriculturii și infrastructurii. De asemenea, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a continua să ofere sprijin în domeniul securității și în lupta împotriva terorismului și a criminalității legate de droguri. A fost menționată separat și intenția de a aprofunda legăturile în educație, sport, cultură și domeniul umanitar.

The Moscow Times menționează că Rusia a devenit, astfel, prima țară din lume care a recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului, deși mișcarea „Taliban” era considerată până de curând organizație teroristă în Federația Rusă. În decembrie 2024, Duma de Stat a adoptat o lege care permite excluderea „Talibanului” din lista respectivă, iar pe 17 aprilie 2025, Curtea Supremă a Federației Ruse a anulat oficial interdicția privind activitatea acestei mișcări în țară.

***

După preluarea puterii în Afganistan, în 2021, mișcarea „Taliban” a format propriul guvern, instaurând un regim criticat pentru represiunile sistematice. Regimul a acordat o atenție restrângerii drepturilor femeilor: au fost introduse interdicții privind educația și libertatea de mișcare, au fost reintroduse pedepsele corporale și creat un departament special pentru „păstrarea valorilor jihadului”. Potrivit sursei, deși din 2003 „Talibanul” a fost recunoscut în Rusia ca organizație teroristă, cooperarea dintre Moscova și această mișcare s-a intensificat după începutul războiului din Ucraina. Chiar și înainte de recunoașterea oficială, reprezentanți ai conducerii talibane participau în mod regulat la evenimente alături de oficiali ruși, inclusiv Vladimir Putin. Iar ministrul de Externe, Serghei Lavrov, i-a numit pe reprezentanții „Talibanului” drept „oameni raționali”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: