La Edineț a fost demarată construcția unei noi stații de tratare a apei, un proiect major care va asigura accesul la apă potabilă pentru aproximativ 25.800 de locuitori din municipiul Edineț și orașul Cupcini. Proiectul este susținut de Uniunea Europeană, iar investiția se ridică la 5,85 milioane de euro, se menționează într-un comunicat de presă emis de al EU4Moldova.
Prezent la evenimentul lansare a construcției, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a subliniat că „accesul la apă curată este un drept fundamental”: „Grija față de oameni și respectarea tuturor drepturilor fundamentale sunt precondiții esențiale pentru aderarea la Uniunea Europeană. Iar Moldova, așa cum am spus mai devreme, nu este singură în acest parcurs”, a declarat ambasadorul UE.
Proiectul include construirea unei noi stații de tratare a apei, cu o capacitate de 5.184 m³/zi, pe terenul stației de pompare nr. 4, și realizarea unui sistem electric nou. Vor fi reabilitate instalațiile electrice de înaltă și joasă tensiune și unul dintre rezervoarele existente. De asemenea, se va construi o instalație de captare a apei și o stație de pompare la lacul Racovăț/Bădragii-Vechi, cu o capacitate de 90 l/s, conectată printr-o conductă de 1 km la rețeaua existentă. Proiectul va moderniza și componentele electromecanice ale trei stații de pompare intermediare.
„Prin această investiție în Edineț și prin eforturi suplimentare în Cupcini și Brătușeni, suntem mândri să sprijinim comunitățile în dezvoltarea unor sisteme de alimentare cu apă sigure, durabile și rezistente, care să răspundă atât nevoilor oamenilor, cât și cerințelor de protecție a mediului”, a declarat ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, Stella Avallone.
La rândul său, Corneliu Cirimpei, secretar de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, a subliniat că acest proiect reflectă prioritatea strategică a Guvernului de a moderniza serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare din Republica Moldova.
Acest proiect face parte din programul „EU4Moldova: Comunități Locale” și este implementat cu sprijinul Uniunii Europene, Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei.