La Holercani, astăzi va avea loc festivalul IA MANIA: vor cânta Zdob și Zdub și frații Advahov
Full Article 2 minutes read

La Holercani, astăzi va avea loc festivalul IA MANIA: vor cânta Zdob și Zdub și frații Advahov

După o pauză de doi ani, festivalul IA MANIA revine. Astăzi, la Holercani, satele din raionul Dubăsari se vor întrece a cui Casă Mare e mai primitoare, iar Zdob și Zdub și frații Advahov vor încinge atmosfera. 

Organizatorii evenimentului spun că meșterii populari și micii producători din Moldova vor veni cu traiste, opinci, cușme de miel, maiouri ornamentate, accesorii brodate manual, covoare tradiționale. Iar doritorii vor avea ocazia să-și procure o ie cusută manual.

Anul acesta la eveniment vor cânta Zdob și Zdub și frații Advahov. Pe lângă aceasta, participanții vor încinge hora mare alături de ansamblurile satelor din Dubăsari, dar și invitați speciali de la sudul Moldovei.

La fel, în cadrul evenimentului, satele din raionul Dubăsari se vor întrece a cui Casă Mare e mai primitoare. Gospodinele vor concura cu sarmale, plăcinte, deserturi și pâine festivă, iar gospodarii vor concura cu tăriile din beciuri.

Totodată, peste 300 de gospodari din satele raionului Dubăsari vor defila în straie tradiționale la Parada Portului Popular.

În același timp, doritorii vor putea învăța să învârtească roata olarului, să cioplească în lemn sau să țese. Comunitatea Măiestria va demonstra cămășile tradiționale pe care le-au cusut femeile în pandemie, iar proiectul Ramă Albastră va face o expoziție de fotografii de epocă.

Organizatorii mai spun că cei mai voinici flăcăi din Dubăsari se vor lua la trânta pentru: cocoș, miel, iepure și berbec. Iar concursul Cai Verzi pe Pereți va reuni din nou tinerii pictori, invitați să picteze pe pânze mari, inspirându-se din tradiții.

Prețul unui bilet la IA MANIA este 245 lei. Locuitorii raionului Dubăsari (la prezentarea vizei de reședință) vor achita 80 lei. Se mai menționează că vor intra gratuit la festival: pensionarii și copiii sub 12 ani; refugiații din Ucraina, la prezentarea unui act de identitate și persoanele cu nevoi speciale.

Evenimentul va începe la ora 11:00.

NewsMaker este partenerul media al festivalului IA MANIA.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: