Majoritatea bătrânilor din Republica Moldova trăiesc la limita sărăciei, sunt supuși violențelor sau sunt discriminați. Cel puțin asta indică rezultatele preliminare ale raportului prezentat pe 16 noiembrie de experta pentru drepturile omului, din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU), Claudia Mahler. Pentru a asigura respectarea drepturilor vârstnicilor, experta, care a mers în mai multe localități din țara noastră în timpul vizitei în Moldova, a venit cu o serie de recomandări la adresa autorităților de la Chișinău.
Experta independentă din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU), Claudia Mahler, a efectuat o vizită de 10 zile în Republica Moldova pentru a evalua și întocmi un raport privind exercitarea drepturilor omului de către persoanele în etate. În acest scop, experta a vizitat, în perioada vizată, raioanele Soroca, Strășeni, Orhei, Criuleni, dar și regiunea transnistreană.
În cadrul unei conferințe de presă din 16 noiembrie, Claudia Mahler a prezentat rezultatele preliminare ale evaluării.
Abordarea autorităților
Experta a menționat că, în urma întrevederilor cu reprezentanții instituțiilor statului, societății civile, agențiilor ONU, precum și cu persoanele în etate, a ajuns la concluzia că situația bătrânilor în țara noastră este privită ca o problemă socială, nu dintr-o perspectivă a drepturilor omului.
„Am înțeles, prin intermediul discuțiilor pe care le-am văzut, că problema legată de persoanele în etate este văzută ca o problemă socială, și nu dintr-o perspectivă a drepturilor omului. Trebuie să menționez că persoanele în etate nu sunt văzute ca titulari de drepturi în Moldova și acest lucru trebuie abordat. Această lipsă a perspectivei drepturilor omului asupra persoanelor în etate se reflectă la nivel instituțional. Până astăzi, nu există nicio lege specifică care să promoveze și să protejeze drepturile persoanelor în etate, în mod cuprinzător, în Moldova. Totuși, discriminarea în bază de vârstă este interzisă prin lege, împreună cu alte motive de discriminare, printr-o lege specifică adoptată în 2012”, a spus aceasta.
Discriminarea
Totuși, experta a declarat că discriminarea pe criterii de vârstă și ageism-ul sunt răspândite „la scară largă”. Aceasta a citat date ale Consiliului de egalitate care arată că 41% din persoanele în etate consideră că sunt discriminați.
„În curajez promovarea drepturilor omului pentru persoanele în etate în diversitatea acestor. Și aș vrea ca Guvernul să abordeze discriminare multiplă și intersecțională cu care persoanele în etate se confruntă. De asemenea, ar trebui să se consolideze legislația prin abordarea unei legi privind drepturile omului care trebuie să fie ancorată în princiipiile internațioanale și regionale privind drepturile omului”, a spus ea.
Pensiile
Experta a declarat că aproximativ 20% din vârstnici trăiesc în sărăcie. În această categorie se numără femeile în etate, persoanele în etate din mediul rural, persoanele în etat care lucreazîn agricultură și persoanele în etate de etnie romă.
„Deși pensia minimă a fost crescută în 2022, trebuie să recunosc că pensiile rămân insuficiente pentru a acoperi nevoile de bază ale persoanelor în etate pentru ca aceștia să trăiască o viață demnă”, a precizat aceasta.
Mahler a remarcat faptul că femeile primesc pensii mai mici decât bărbații. Acesta fapt, potrivit expertei, are loc din cauză că responsabilitățile familiale și de îngrijire sunt împărțite inegal, dar și pentru că femeile pensionare în etate trăiesc mai mult.
„Femele primesc pensii mai mici. Deși statul recunoaște aceste lucruri, trebuie să se facă mai multe eforturi pentru a se reduce această diferență în cuantumul pensiilor. De exemplu, prin a cere un număr mai mic de ani de contribuție pentru ca femeile să poată primi pensie”, a spus ea.
Totodată, experta internațională a recomandat Guvernului să ofere mai multă atenție populației în etate în reformele pe care le implementează.
„În ceea ce privește Programul privind îmbătrânirea activă și sănătoasă e nevoie de ca Guvernul să faciliteze menținerea persoanelor de 60 de ani sau mai mult pe piața muncii. În ceea ce privește îngrijirea și sprijinul, m-am bucurat să aud că persoanele în etate primesc deja îngrijire și sprijin în comunitate. Acum este un lucru necesar pentru că sistemul tradițional în care membrii familiei au grijă de persoanele în etate nu mai este disponibil mereu. Am înțeles că există o reformă în curs, menționată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Această reformă ar trebui să asigure acces uniform și mai echitabil la servicii. Deși mi s-a spus că grupurile prioritare pentru aceste reforme vor fi copii și tinerii, îndemn Guvernul ca abordarea pe care o vor avea să fie aceia asupra întreg ciclului de viață”, a spus ea.
Condițiile în centrele de plasament
Claudia Mahler a spus că a vizitat mai multe centre de plasament pentru bătrâni din țară, inclusiv din regiunea transnistreană, menționând condițiile din aceste instituții „variază”. Experta a sugerat autorităților să stabilească standarde minime în ceea ce privește calitatea cazării și condițiilor sanitare din centrele de plasament.
„Am vizitat câteva centre de plasament în vizita mea de 10 zile. Se pare că standartele privind condițiile de viață de la un loc la altul, deși majoritatea centrelor vizitate se află sub autoritatea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Pare să nu existe un acord în ceea ce privește ghidurile, protocoalele sau procedurile standard de operare pentru astfel de instituții, inclusiv, cu privire la asigurarea intimității pentru persoanele rezidente în etate. Din perspectiva mea, este esențial ca Guvernul să lucreze la stabilirea unor standarde minime de calitate în ceea ce privește cazarea, standardele sanitare, precum și pentru a asigura un număr suficient de personal social și medical calificat pentru a garanta furnizarea de îngrijiri de calitate. Recomand, de asemenea, vizite regulate de monitorizare”, a spus ea.
Serviciile medicale
Mahler s-a referit și la accesibilitatea serviciilor medicale pentru bătrâni. În mod special, aceasta a evidențiat că pachetul de servicii incluse în polița medicală este limitat. Astfel, experta a recomandat Guvernului să modifice pachetul de servicii inclus în asigurarea medicală.
„Deși fiecare pensionar are asigurare medicală, pachetul aprobat de servicii medicale este limitat. De asemenea, am fost informată că accesibilitate sistemului de sănătate nu este foarte bună în zonele rurale, iar persoanele în etate se simt discriminate. (…) În plus, persoanele în etate cheltuiesc de două ori mai mult pentru îngrijiri medicale, inclusiv, medicament decât media pe țară. Pachetul obligatoriu trebuie să fie modificat pentru a asigura dreptul la sănătate, la cel mai înalt standard posibil. Un astfel de proces ar trebui să se realizeze în consultație cu persoanele în etate și cu organizațiile care îi reprezintă”, a declarat experta.
Condițiile de viață
Aceasta a analizat și condițiile în care îți duc traiul persoanele în vârstă. Mahler a declarat că situația privind accesul la servicii de apă, canalizare și salubrizare pentru această categorie a populației este „gravă”.
„Oferirea de servicii de bază cum ar fi accesul la apă, canalizare și salubritate este unul din criteriile pentru cazare sau locuințe de calitate. Și acest lucru pare să fie grav afectat în Republica Moldova. Totuși, este inacceptabil că unele persoane trebuie să renunțe la oportunitatea de avea electricitate și lumină în casele lor, deoarece nu își pot permite să plătească pentru aceste servicii. Din cauza costului ridicat la servicii de apă și salubrizare, multe persoane din zonele rurale au acces doar la apă din fântâni, care este adeseori nesigură pentru consum”, a spus ea.
Claudia Mahler a evidențiat că infrastructura și serviciile de transport sunt, de asemenea, probleme cu care se confruntă vârstnicii.
„Inaccesibilitatea fizică a clădirilor, infrastructurii, transportului, străzilor, iluminatului, rămâne o problemă cu care se confruntă persoanele în etate, în special pentru minoritățile etnice și cu dizabilități, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Persoanele în etate din zonele rurale, care reprezintă majoritatea populației în etate din țară, se confruntă cu provocări exacerbate din cauza barierelor geografice și a lispei de mijloace care să le permită să-și realizeze dreptul la un nivel de trai adecvat în țara lor. Așa cum a fost identificat în Programul privind îmbătrânirea activă și sănătoasă, există o nevoie urgentă de a crea un mediu social, fizic și digital mai prietenos și mai accesibil pentru persoanele în etate. Acest lucru trebuie făcut în parteneriat strâns cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în conformitate cu orientările Organizației Mondiale a Sănătății pentru orașe și comunități adaptate la vârsta a treia”, a declarat aceasta.
În același timp, experta internațională a salutat crearea Universități pentru vârsta a treia.
„Salut crearea primei universități de vârsta a treia ca parte a Programului național pentru îmbătrânire activă și sănătoasă. Pentru mine este foarte important să fie asigurat faptul că diversitatea persoanelor în etate este luată în considerare în cadrul procesului de înregistrare pentru a se asigura că persoanele în etate cele mai dezavantajate cum ar fi reprezentanții minorităților etnice și lingvistice sau cele cu dizabilități sunt considerate prioritare. Aștept cu nerăbdare să aflu primele rezultate peste un an și să văd cum acest proiect pilot va ajunge la persoanele în etate”, a adăugat ea.
Totodată, Mahler a apreciat și eforturile de incluziune a persoanelor în etate în procesul de digitalizare a Moldovei și populației din țară.
„Moldova are în vedere să devină un stat și societate 100% digitală până în 2030. Prin urmare, am fost informată, în cadrul unor întâlniri cu oficialii Guvernului, despre prioritizarea creșterii competențelor digitale în rândurile populației, inclusiv, ale persoanelor în etate. Datorită unor proiecte ale UNFPA cu parteneri locali cum ar fi fundația Moldcell și HelpAge Moldova, mai multe persoane în etate din Moldova au primit telefoane și cartele SIM, instruiri oferite de voluntari mai tineri pentru a facilita relațiile intergeneraționale. Apreciez aceste eforturi de a asigura incluziunea digitală a persoanelor în etate”, a zis aceasta.
Violența împotriva vârstnicilor
Un alt aspect evaluat de Claudia Mahler este violența împotriva persoanelor în etate din Moldova. Experta a declarat că este îngrijorată de prevalența în bază de gen a vârstnicilor.
„Abuzul asupra persoanelor în etate este un fenomen ascuns (…). Există dovezi că violența asupra persoanelor este în etate este un fenomen larg rîspândit. De asemenea, am fost informată despre existența abuzurilor financiare la scară largă, care vizează persoanele în etate. Sunt deosebit de îngrijorată de prevalența violenței în bază de gen. Și pentru a oferi o înțelegere clară a violenței bazate pe gen a vârstei înaintate în Moldova este imperativ să se colecteze date dezagregate în funcție de vârstă, sex, dizabilitate și etnie ca indicatori. Aceste informații vor permite apoi dezvoltare unor servicii specifice pentru a răspunde abuzului la vârsta înaintată”, a spus ea.
Precizăm că raportul întocmit de Claudia Mahler va fi prezentat în fața Consiliului pentru drepturile omului al ONU în septembrie 2024.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!