Grupul Statelor împotriva Corupției al Consiliului Europei (GRECO) a publicat un raport privind îndeplinirea de către Republica Moldova a 18 recomandări incluse într-un raport privind prevenirea corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor, adoptat în 2016. Documentul arată că țara noastră a îndeplinit satisfăcător 13 din cele 18 recomandări, iar parțial – 4.
Potrivit unui comunicat GRECO, raportul arată că, în privința membrilor Parlamentului, țara a înregistrat progrese în publicarea la timp a proiectelor de lege. O inițiativă legislativă cu privire la comportamentul și etica parlamentarilor a fost adoptată în prima lectură și s-a instituit practica de a accepta cereri pentru ridicarea imunității deputaților suspectați de fapte de corupție.
„Cu toate acestea, GRECO își exprimă îngrijorarea cu privire la utilizarea frecventă a procedurii de urgență pentru adoptarea legislației. De asemenea, subliniază necesitatea consolidării capacitățiiAutorității Naționale de Integritate de a asigura un control eficient și profund al regulilor privind conflictele de interese, incompatibilitățile și declarațiile de avere și interese”, se arată în comunicat.
GRECO a subiliniat că o recomandare, referitoare la introducerea unor reguli pentru parlamentari privind modul de interacționare cu terți care încearcă să influențeze procesul legislativ, nu a fost implementată.
Totodată, GRECO menționează că toate recomandările referitoare la judecători au fost implementate. „Procesul de evaluare a candidaților la funcția de judecător a avut rezultate pozitive. Consiliul Superior al Magistraturii a devenit operațional și a continuat să adopte decizii motivate cu privire la numirea, transferul și carierea judecătorilor”, a subliniat GRECO.
Sursa citată remarcă faptul că alți pași pozitivi sunt introducerea măsurilor pentru evaluarea integrității magistraților în formare, prin solicitarea depunerii declaraților de avere și interese. De asemenea, au fost abordate întârzierile în procesarea cazurilor și s-a publicat informații privind activitatea instanțelor. S-au făcut progrese în modificarea cadrului legal privind procedurile disciplinare împotriva judecătorilor, iar rapoartele anuale de activitate conțin statistici privind procedurile disciplinare.
„În ceea ce privește procurorii, a fost înființată o Inspecție autonomă specializată a Procurorilor, iar capacitatea acesteia urmează a fi consolidată în viitor. Deciziile în cazurile disciplinare au fost motivate și publicate, iar infracțiunile disciplinare par să fi devenit mai clare și precise. Totuși, GRECO regretă că nu s-au înregistrat progrese cu privire la componența Consiliului Superior al Procurorilor, deoarece ministrul Justiției (cel puțin până în 2026) și președintele Consiliului Superior al Magistraturii vor continua să fie membri ex officio”, se mai arată în comunicat.
Adoptarea raportului respectiv încheie procedura de conformitate din cadrul celei de-a 4-a runde de evaluare privind Republica Moldova.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!