Gheorghe Efros, directorul „Proera Grup”, a respins declarația administrației Moldexpo cu privire la planurile companiei de a construi un complex locativ pe teritoriul centrului expozițional. Însă Efros nu a exclus faptul că în cadrul companiei ar putea să apară asemenea planuri – „totul depinde de cererea de pe piață”. Deocamdată, Moldexpo încearcă, prin judecată, să anuleze contractul de arendă a unui teren de 1 ha semnat cu „Proera Grup”. Iar „Proera Grup” nu plătește pentru arendă, datoria pentru aceasta ajungând la aproape un milion de lei. NM a analizat această situație.
Despre ce este vorba
Este vorba despre o clădire nefinisată din apropierea pavilionului central de la Moldexpo și a unui teren adiacent cu suprafața de aproape 1 ha. Compania „Proera Grup” a devenit proprietar al acestei clădiri în anul 2011, iar în 2013, a încheiat un contract de arendă a suprafeței de aproape 1 ha (12 mii m.p.) cu administrația Moldexpo pe o perioadă de 35 de ani.
Moldexpo și fondatorul său, Agenția Proprietății Publie, se judecă deja de câțiva ani cu „Proera Grup”, încercând să rezilieze contractul de arendă.
Ce au declarat cei de la „Proera Grup”
Gheorghe Efros, directorul „Proera Grup”, a comunicat în cadrul unei conferințe de presă din 4 februarie că imobilul nefinisat de pe teritoriul Moldexpo a revenit companiei „Proera Grup” în urma lichidării Universalbank, drept compensare a datoriei băncii față de companie. Potrivit lui Efros, „Proera Grup” a încheiat contractul de arendă a terenului de 1 ha întrucât nu erau căi de acces către acest edificiu.
Efros a mai spus că litigiul cu Moldexpo durează deja de câțiva ani. Potrivit afirmațiilor directorului „Proera Grup”, în anul 2018, Curtea Supremă de Justiție a declarat valabil acest contract de arendă. După aceasta însă Agenția Proprietății Publice a intervenit în calitate de „persoană terță care își revendică obiectul disputat” și dosarul a fost expediat spre reexaminare. În toamna anului 2019, potrivit lui Efros, Judecătoria Chișinău a recunoscut nulitatea contractului de arendă. „Proera Grup” a contestat această decizie și acum dosarul se află la Curtea de Apel Chișinău.
În cadrul aceleiași conferințe de presă, întrebat de ce compania nu plătește pentru arendarea acestui teren, Efros a răspuns: „Cum pot plăti pentru acest teren (potrivit lui, terenul este într-o stare deplorabilă. – NM)? Eu nu pot plăti niciun leu pentru asta. Investitorii nu pot plăti niciun leu pentru un activ pe care nu-l folosesc”. Efros a mai adăugat că firma sa va acoperi datoriile pentru arendă atunci când „va avea acces la acest teritoriu”.
Întrebat dacă firma intenționează să construiască un complex locativ pe acest teren, Efros a răspuns evaziv. Potrivit lui, deocamdată nu este un asemenea proiect, dar inițial, au fost planuri de a construi acolo „un hotel cu spații de locuit”, pentru că acum pot fi atrase investiții și poate fi obținut profit doar pentru construcția „spațiilor locative”.
Efros a adăugat că pe acest teritoriu ar mai putea fi construite clădiri care ar face parte dintr-un complex hotelier, de exemplu, spălătorie sau centru SPA. Totodată, el a menționat că, potrivit contractului de arendă a terenului, compania are dreptul să construiască acolo și blocuri locative. Efros a mai spus că deocamdată, nu sunt asemenea planuri, însă totul va depinde de cererea de pe piață.
***
Compania „Proera Grup” a fost fondată în anul 2001. În afară de Efros, mai sunt opt fondatori: Tudor Panțâru, fostul președinte al Curții Constituționale, Valeriu Cosarciuc, fostul ministru al agriculturii, ex-deputatul Ion Casian, precum și Natalia Corcimari, Natalia Chițan, Natalia Mancovschi, Diana Isac și Carolina Soltan.
Ce spun cei de la Moldexpo
La sfârșitul lunii ianuarie, Irina Ghilfanova, directorul general interimar al Moldexpo, a spus jurnaliștilor că „Proera Grup” dorește să ia de la Moldexpo un teren de aproape 1 ha și să construiască acolo patru blocuri de locuit cu 9, 13, 15 și 17 etaje.
Cei de la Moldexpo susțin că „Proera Grup” a elaborat deja un proiect, însă conducerea centrului expozițional nu-și va da acordul niciodată pentru această construcție.
Irina Ghilfanova a comunicat pentru NM că pe locul clădirii nefinisate, care a revenit companiei „Proera Grup”, trebuia să fie construit un centru de business, acest lucru fiind prevăzut printr-o hotărâre a guvernului din anul 2005. Însă compania „Proera Grup” a anulat această obligațiune prin instanța de judecată.
Potrivit afirmațiilor lui Ghilfanova, Moldexpo nu este împotriva „lucrărilor anume la această clădire nefinisată”. Ea a negat afirmația conducerii „Proera Grup” precum că nu sunt căi de acces către acest edificiu: „Acolo au fost căi de acces dinspre strada V. Lupu. Din anul 2011, nu s-au interesat de această clădire, iar în 2015, au dorit să construiască acolo și s-au început litigiile”.
Irina Ghilfanova a mai spus că deja de câțiva ani, compania nu plătește pentru arendă, iar datoria în acest sens constituie cca 800 de mii de lei. Potrivit informațiilor Moldexpo, „Proera Grup”, trebuie să plătească 1 euro anual 1 m.p. din terenul arendat (suprafața totală este de 12 mii m.p.), precum și 3,48 de lei pentru 1 m.p. din terenul pe care este situată clădirea nefinisată, așa cum prevede contractul de arendă.
NM nu a reușit să obțină un comentariu al Agenției Proprietății Publice. În anticamera directorului agenției, Ghenadie Țepordei, nu au răspuns la apeluri pe parcursul întregii zile. La momentul publicării acestui articol, NM nu a primit răspuns nici la demersul în scris.