La noapte, Moldova dă ceasurile cu o oră în urmă
Full Article 2 minutes read

La noapte, Moldova dă ceasurile cu o oră în urmă

La noapte, Republica Moldova trece la „ora de iarnă”.  Astfel, în noaptea dintre 30 spre 31 octombrie, ora 03.00 va deveni ora 02.00. Tradițional, mutarea ceasului cu o oră înapoi se face în ultima duminică a lunii octombrie.

Trecerea la „ora de iarnă” are loc în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU și concomitent cu statele membre ale Uniunii Europene.

Recent, Guvernul a avizat negativ un proiect al Partidului Șor, care prevedea renunțarea la schimbarea sezonieră a orei.

În luna martie 2019, deputaţii europeni au votat pentru renunțarea la schimbarea orei în Uniunea Europeană începând cu anul 2021. Astfel, fiecare stat membru al UE va putea alege dacă să rămână la ora permanentă „de vară” sau la cea „de iarnă” (ora standard).

Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Republica Moldova a preluat această practică în anul 1979, pentru a folosi optim lumina naturală şi a reduce iluminatul artificial.

Ultima oară, în țara noastră, ora s-a schimbat pe 28 martie 2021. Următoarea dată, ceasurile ar urma să fie date cu o oră în urmă, pe 31 octombrie 2021, la ora 3:00.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: