La poligonul de la Țânțăreni a fost dată în exploatare o stație de tratare a levigatului (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

La poligonul de la Țânțăreni a fost dată în exploatare o stație de tratare a levigatului (VIDEO)

La poligonul municipal de deșeuri de la Țânțăreni a fost pusă în funcțiune o stație de tratare a levigatului format din deșeurile menajere solide depozitate acolo. Costul total al proiectului este de 29 de milioane de lei, dintre care 11,8 mil. lei reprezintă echipamentul de tratare a levigatului, iar 14,8 mil. lei construcția infrastructurii stației.

Stația de tratare a levigatului are o capacitate de prelucrare de 150 m3/zi de deșeuri lichide și funcționează după principiul de osmoză inversă. În procesul de tratare a levigatului se utilizează diverse substanțe chimice, iar în rezultat se obține apă tehnică.

La inaugurarea poligonului a fost prezent primarul capitalei, care a ținut să remarce că utilajul nou de tratare a deșeurilor lichide va reduce indicii de poluare a mediului, iar Chișinăul prin aceste acțiuni bine asumate, va minimaliza impactul negativ care poate fi adus viitoarelor generații.

Ion Ceban a precizat că municipalitatea și-a asumat toate angajamentele față de locuitorii din preajma zonei de depozitare, iar activitățile care vor fi asigurate în cadrul implementării proiectului „Deșeuri solide Chișinău”, au ca scop asigurarea capacităților instituțiilor municipale de profil, dezvoltarea infrastructurii localităților învecinate, precum și conservarea/dezvoltarea poligoanelor municipale.

Lucrările de proiectare a Stației de tratare a levigatului și recultivarea gunoiștii au fost executate de către compania „INTEXNAUCA” S.A. Construcția stației a durat 8 luni, iar lucrările au fost executate de către S.R.L. „Capital”, în baza contractului semnat cu Î.M. Regia „AUTOSALUBRITATE”, în calitate de autoritate contractantă.

Pe lângă construcția Stației de tratare a levigatului, în anul 2019 la poligonul de depozitare a deșeurilor de la Țînțăreni au fost desfășurate lucrări de proiectare pentru consolidarea digului de protecție, în sumă de 1,7 mil lei. Iar pentru anul curent, a fost obținută cofinanțare de 6,6, mil.lei, în acest scop, din partea Fondului Ecologic Național, pentru executarea lucrărilor pe teren.

Este cel de-al doilea utilaj instalat în zonele de gestiune ale municipalității, singurele de acest fel în țară.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: