chisinau.md

La poligonul de la Țânțăreni a fost dată în exploatare o stație de tratare a levigatului (VIDEO)

La poligonul municipal de deșeuri de la Țânțăreni a fost pusă în funcțiune o stație de tratare a levigatului format din deșeurile menajere solide depozitate acolo. Costul total al proiectului este de 29 de milioane de lei, dintre care 11,8 mil. lei reprezintă echipamentul de tratare a levigatului, iar 14,8 mil. lei construcția infrastructurii stației.

Stația de tratare a levigatului are o capacitate de prelucrare de 150 m3/zi de deșeuri lichide și funcționează după principiul de osmoză inversă. În procesul de tratare a levigatului se utilizează diverse substanțe chimice, iar în rezultat se obține apă tehnică.

La inaugurarea poligonului a fost prezent primarul capitalei, care a ținut să remarce că utilajul nou de tratare a deșeurilor lichide va reduce indicii de poluare a mediului, iar Chișinăul prin aceste acțiuni bine asumate, va minimaliza impactul negativ care poate fi adus viitoarelor generații.

Ion Ceban a precizat că municipalitatea și-a asumat toate angajamentele față de locuitorii din preajma zonei de depozitare, iar activitățile care vor fi asigurate în cadrul implementării proiectului „Deșeuri solide Chișinău”, au ca scop asigurarea capacităților instituțiilor municipale de profil, dezvoltarea infrastructurii localităților învecinate, precum și conservarea/dezvoltarea poligoanelor municipale.

Lucrările de proiectare a Stației de tratare a levigatului și recultivarea gunoiștii au fost executate de către compania „INTEXNAUCA” S.A. Construcția stației a durat 8 luni, iar lucrările au fost executate de către S.R.L. „Capital”, în baza contractului semnat cu Î.M. Regia „AUTOSALUBRITATE”, în calitate de autoritate contractantă.

Pe lângă construcția Stației de tratare a levigatului, în anul 2019 la poligonul de depozitare a deșeurilor de la Țînțăreni au fost desfășurate lucrări de proiectare pentru consolidarea digului de protecție, în sumă de 1,7 mil lei. Iar pentru anul curent, a fost obținută cofinanțare de 6,6, mil.lei, în acest scop, din partea Fondului Ecologic Național, pentru executarea lucrărilor pe teren.

Este cel de-al doilea utilaj instalat în zonele de gestiune ale municipalității, singurele de acest fel în țară.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: