„La prima amendă, vom anunța data protestului”. Transportatorii amenință cu noi proteste și sistarea curselor regulate
Full Article 2 minutes read

„La prima amendă, vom anunța data protestului”. Transportatorii amenință cu noi proteste și sistarea curselor regulate

Valul de nemulțumiri după adoptarea noilor restricții de către Comisia Națională extraordinară de sănătate publică continuă. Cu o scrisoare deschisă către premierul interimar Aureliu Ciocoi s-a adresat și Asociația Patronală a Operatorilor de Transport auto. Transportatorii amenință autoritățile cu noi proteste și sistarea curselor regulate.

Aceștia cer revizuirea deciziei Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică (CNESP), prin care numărul pasagerilor a fost limitat la jumătate din capacitatea autovehiculelor.

„Pentru a evita nemulțumirile sociale, protestele, sistările rutelor, vă îndemnăm să revizuiți restricțiile impuse transportatorilor prin Hotărârea CNESP din 14.2.2021”, se arată în scrisoare.

În apelul public se mai menționează că decizia CNESP „a fost adoptată în confortul căldurii de la caloriferele din cabinetele proaspăt reparate, de către persoanele care au la cheremul său șoferi achitați din bani publici și unități de transport de serviciu procurate pe timp de pandemie”.

Transportatori atenționează că în anul 2020 fluxul de pasageri s-a înjumătățit față de 2019, iar în prezent mulți din ei se află în prag de faliment.

„Din cauza consecințelor pe care le-a provocat starea de urgență și situația epidemiologică, nu au putut fi restabilite peste 15% din cursele regulate naționale și peste 70% din cursele internaționale. Pandemia a provocat concedierea a peste 1000 de angajați doar din domeniul transportului rutier de persoane, care și până la pandemie se confrunta cu un deficit acut de șoferi”, potrivit Asociației Patronală a Operatorilor de Transport Auto.

Potrivit APOTA, restricțiile anunțate după ultima ședință a CNESP pun în pericol existența ramurii transportului rutier de pasageri. „La prima amendă, vom anunța data protestului”.

Amintim că, prin decizia CNESP din 15 februarie 2021, s-a decis impunerea mai multor restricții. Printre ele se numără limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic raional și interraional la 50% din capacitate, iar în transportul rutier în trafic local și municipal – la 50% din capacitatea de îmbarcare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: