nokta.md

„La primăvară ne putem aștepta la zeci de mii de hectare de terenuri neprelucrate”. Fermierii cer Guvernului o ședință de urgență

Starea financiară a mai multor agricultori mici și mijlocii este una precară și disperată, iar la primăvară ne putem aștepta la zeci de mii de hectare de terenuri neprelucrate. Declarația a fost făcută, în data de 25 ianuarie, de reprezentanții comitetului organizatoric al Asociației „Forța Fermierilor”. Aceștia solicită ca premierul, împreună cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, să convoace de urgență o ședință extinsă a fermierilor pentru a discuta situația. 

„Constatăm că în 9 luni prețurile la fertilizanți și produsele de uz fitosanitar au crescut aproape de 3 ori, iar motorina s-a scumpit cu aproape 50 % și asistăm în continuare la o creștere incontrolabilă a resurselor energetice. Au urmat majorările în lanț pentru piesele de schimb, lubrifianți, tehnică, utilaje și echipamente agricole”, comunică reprezentanții Asociației.

Tot ei spun că pe piață se simte un deficit de îngrășăminte minerale în special azotate care stau la baza producției cerealiere pentru anul 2022. „Drept rezultat, fermierii sunt în mare dificultate în privința efectuării lucrărilor de primăvară calitative, mai ales în condițiile climaterice nefavorabile cu insuficiența de umiditate și iernarea complicată a culturilor de toamnă”, mai spun ei.

Cei de la Asociație declară că starea financiară a mai multor agricultori mici și mijlocii este „una precară și disperată”. „La primăvară ne putem aștepta la zeci de mii de hectare de terenuri neprelucrate sau chiar preluate de către holdingurile mari din țară”, se arată în declarația Asociației.

În acest context, Comitetul solicită ca prim-ministrul, împreună cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, să convoace de urgență o adunare extinsă a fermierilor pentru a discuta situația și pentru a identifica soluții de susținere a producătorilor agricoli – „cu compensarea parțială a cheltuielilor pentru procurarea motorinei și fertilizanților”, comunică cei de la Asociație.

În cazul în care nu vor fi auziți, fermierii spun că își rezervă dreptul să revină la alte măsuri relevante.

***

Amintim că, în anul 2020, în semn de protest, în fața Guvernului au staționat zeci de tractoare.

Prețul carburanților în Republica Moldova continuă să crească. Agenția Națională pentru Reglementare Energetică a publicat noile prețuri plafon pentru 26 ianuarie. Benzina se scumpește cu 0,08 bani, iar motorina 0,07 bani. Astfel, un litru de benzină va ajunge să costă până la 22,76 lei, iar un un litru de motorină va costa cel mult 19,75 lei.

Pe 19 ianuarie, ANRE a explicat aceste majorări prin tendința generală de creștere a cotațiilor înregistrate la bursele internaționale, „care în ultimele zile au atins noi valori record”, a menționat ANRE.

„Agenția Națională de Reglementare în Energetică aplică cu exactitate cadrul juridic corespunzător și urmărește ca prețurile la produsele petroliere principale de tip standard să fie corecte, reflectând fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor”, preciza atunci ANRE.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maib – desemnată cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi de publicația Euromoney

Suntem mândri să anunțăm că maib a fost desemnată Cea mai bună bancă pentru clienții corporativi din Moldova în cadrul Euromoney Awards for Excellence 2025. Această distincție reflectă poziția de lider a maib în sectorul bancar corporativ și evidențiază încrederea pe care clienții corporate, partenerii și instituțiile internaționale o au în bancă. Premiile Euromoney desemnează câștigătorii pe baza mai multor criterii, inclusiv performanța financiară, poziția pe piață, calitatea serviciilor oferite clienților, inovația și sustenabilitatea. Programul anual de premii Euromoney, lansat în 1992, adună peste 2 000 de aplicări din partea a peste 500 de bănci de top din 113 țări și recunoaște excelența la nivel global, regional și național.

Aria Corporate a maib deservește peste 600 de clienți corporativi din întreaga țară, oferind soluții financiare adaptate marilor companii. În 2024, banca a reușit să-și crească portofoliul de credite cu 17%, în timp ce rata creditelor neperformante a înregistrat o scădere semnificativă. Gama completă de servicii oferite de maib include credite, depozite, conturi, plăți, finanțare comercială, proiecte salariale, colectarea numerarului și altele. Modelul de gestionare a relațiilor cu clienții asigură răspunsuri rapide și soluții personalizate.

Realizări cheie 

Pe parcursul ultimului an, maib a continuat să inoveze și să-și extindă serviciile dedicate clienților corporativi, atingând câteva rezultate importante:

  • Portofoliul total de credite corporative a depășit 12 miliarde MDL în trimestrul II 2025, un record istoric, care reflectă încrederea tot mai mare a companiilor din Moldova în maib.
  • Maib a acordat un credit de 18 milioane EUR pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 50 MW, susținând independența energetică a Republicii Moldova.
  • Portofoliul de credite verzi corporate a continuat să crească, ajungând la 19% din totalul creditelor de investiții corporative la finalul trimestrului I 2025. În paralel, maib a integrat managementul riscurilor de mediu și sociale în toate operațiunile sale de creditare corporate.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Este o onoare deosebită să fim apreciați de Euromoney cu distincția de Cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi. Această distincție reflectă încrederea clienților noștri. Mulți dintre cei mai mari clienți corporate sunt alături de maib de peste 25 de ani, încă de la înființarea ariei corporate. Le mulțumesc colegilor din echipa maib, clienților și acționarilor noștri pentru sprijinul și încrederea oferită.”

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de 37,3% în depozite și 37,9% la credite din întreg sistemul bancar, la finalul trimestrului I 2025. Banca este un creditor disciplinat, cu o rată a creditelor neperformante (NPL) de 1,5% și un nivel solid de capitalizare, având o rată de adecvare a capitalului (CAR) de 19,9% la 31 martie 2025. Maib este o bancă de importanță sistemică pentru țară, deservește aproape jumătate din populația Moldovei și este unul dintre cei mai mari angajatori privați, cu peste 2 500 de angajați. Banca se dedică să ofere valoare acționarilor săi, distribuind 45% din profitul obținut în 2024 sub formă de dividende, în valoare totală de aproape 32 milioane de euro. Din 2018, acționarul majoritar al maib este un consorțiu format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup de administrare a activelor din Țările Baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: