La un pas de tragedie: Trei persoane, inclusiv o fetiță de 2 ani, au ajuns la spital, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon
Full Article 3 minutes read

La un pas de tragedie: Trei persoane, inclusiv o fetiță de 2 ani, au ajuns la spital, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon

Trei persoane, inclusiv o minoră în vârstă de 2 ani, au avut de suferit în urma intoxicației cu monoxid de carbon emanat de la soba din locuință. Cazurile au fost înregistrate pe 19 octombrie, la Bălți și Telenești, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Potrivit sursei citate, primul caz a fost înregistrat în seara zilei de 19 octombrie în orașul Bălți. Potrivit primelor informații, o femeie în vârstă de 45 de ani, dar și o minoră de 2 ani, s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la soba din locuință. La fața locului a intervenit un echipaj al Serviciului de asistență medicală urgentă, care a acordat pacienților îngrijiri de rigoare. Ulterior, persoanele au fost transportate la spital. La moment starea acestora este satisfăcătoare.

Tot în seara zilei de 19 octombrie, la ora 23:00, în localitatea Negureni, raionul Telenești, a fost înregistrat un alt caz de intoxicație. Aici, o femeie în vârstă de 65 de ani a avut de suferit în urma exploatării sobei din propria locuință. La fața locului a fost trimis un echipaj de medici, care a stabilit că femeia s-ar fi intoxicat cu produsele arderii emanate de la sobă. Serviciul de asistență medicală urgentă a acordat persoanei îngrijiri necesare la domiciliu, fără a fi necesară internarea acesteia în spital.

IGSU precizează că în niciunul din cele două cazuri nu s-au produs incendii în casă. Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.

Recomandările IGSU pentru cetățeni

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu recomandări pentru cetățeni în vederea prevenirii incendiilor și a riscului de intoxicație cu monoxid de carbon în urma exploatării sobelor din locuințe și a surselor de încălzit.

Pompierii îndeamnă oamenii să verifice minuțios sobele înainte de începerea sezonului rece și să le curețe pentru a fi în perfectă stare de funcționare. Totodată, specialiștii recomandă persoanelor să nu obtureze canalele de ventilare și să aerisească periodic încăperile unde are loc arderea.

Mai mult, salvatorii avertizează oamenii să nu așeze în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile, iar pardoseala de jos să fie protejată prin instalarea unei table metalice.

De asemenea, este indicată folosirea doar a materialului combustibil pentru care a fost destinată soba, iar aprinderea focului prin stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide ușor inflamabile este strict interzisă.

Recomandările angajaților IGSU sunt și pentru oamenii care folosesc instalații electrice în calitate de surse de încălzire. În acest sens nu se admite utilizarea instalațiilor defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizații. În cazul persoanelor care urmează să folosească instalații alimentate la gaze naturale, specialiștii îndeamnă ca montarea, dar mai ales punerea în funcțiune a unei centrale să fie efectuată în mod obligatoriu de personal autorizat.

***

Potrivit IGSU în perioada rece a anului 2022-2023 în sectorul locativ au avut loc 461 de incendii în care și-au pierdut viața 73 de persoane, inclusiv 2 copii. Astfel, din cauza construcției greșită, dar și a unor defecte ale sobelor și canalelor de evacuare a fumului au fost înregistrate 59 cazuri de incendiu, iar din cauza nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobelor și canalelor de evacuare a fumului au fost raportate 140 cazuri de incendiu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: