Parchetul European este pregătit să ajute autoritățile naționale din Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută la Chișinău, de procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, într-o conferință de presă comună susținută cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, pe 11 iulie.
„Desigur, în limitele competențelor, expertizei noastre și a mandatului nostru”, a accentuat Kövesi.
Un prim pas concret este semnarea în cursul zilei de mâine a unui acord de cooperare între Parchetul European și Procuratura Generală a Republicii Moldova.
„Trebuie să detectăm mai bine fraudele care aduc atingere intereselor financiare ale intereselor Uniunii Europene și să facem schimb de informații în calitate de parteneri”, a menționat procurorul-șef european.
Laura Codruța Kövesi a sugerat autorităților moldovenești să inițieze procesul de armonizare a legilor moldovene cu cele europene, mai precis legislația privind prevenirea și combaterea corupției și a fraudei la interesele financiare ale Uniunii Europene.
„Nu am venit aici să dau lecții. Am venit să împărtășesc din experiența mea de procuror, în calitate de reprezentant al unui organism al Uniunii Europene și în calitate de cetățean al Uniunii Europene din Romania”, a precizat Kövesi.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că țara noastră este interesată de experiența Laurei Codruța Kövesi la Parchetul European.
„Ne dorim ca și la Chișinău să avem un sistem de instituții de luptă împotriva corupției care să fie funcțional, care să reziste în timp și să reziste eventualelor atacuri la care va fi supus (…). Am făcut un prim pas în vederea fortificării sistemului instituției care luptă împotriva corupție. Recent în funcția de procuror șef în fruntea Procuraturii Anticorupție a fost numită o persoană în afara sistemului care a lucrat procuror federal în SUA și care își va începutul lunii august activitatea”, a precizat Litvinenco,
Oficialul moldovean a făcut și o retrospectivă a inițiativelor care se află pe rolul Ministerului Justiției și a salutat, în același timp, acordul de cooperare cu Procuratura Generală a Republicii Moldova, ce va fi semnat pe 13 iulie.
„Mizăm pe cooperare fructuoasă în implementarea lui. Deschiderea pe care ne-o arătați ne dă încredere că ceea ce facem este corect, că trebuie să mergem mai departe”, a spus Litvinenco.
De menționat că Parchetul European a început să funcționeze vara trecută. În primul an de activitate, potrivit Laurei Codruța Kövesi, instituția a înregistrat și analizat peste 4000 de sesizări, am înghețat bunuri provenite din infracțiuni de peste 259 milioane Euro (de 4 ori bugetul Parchetului European), a trimis în instanțe 28 de rechizitorii și a obținut 4 condamnări definitive.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!