gazeta.ru

Lavrov: Acordurile de la Istanbul privind exportul de cereale ucrainene nu interzic Rusiei să continue „operațiunea specială”

Obligațiile Federației Ruse în temeiul acordurilor de la Istanbul privind exportul de cereale ucrainene nu îi interzic continuarea „operațiunii speciale” în Ucraina. Declarația a fost făcută de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, luni, 25 iulie, în urma unei vizite în Republica Congo, notează agenția de presă Tass.

„Colegii noștri occidentali, în principiu, au devenit deja adepți în capacitatea de a prezenta orice știre într-un mod distorsionat, doar în forma în care poate fi folosită împotriva Federației Ruse, ceea ce nu mă mai surprinde. Dacă vorbim despre episodul (…) petrecut la Odesa, nu este nimic în obligațiile pe care și le-a asumat Rusia, inclusiv în cadrul acordurilor semnate pe 22 iulie la Istanbul, care ne-ar interzice continuarea unei operațiuni militare speciale, distrugerea infrastructurii militare și alte ținte militare”, a spus Lavrov.

Ministrul rus de Externe a mai subliniat că rachetele de croazieră antinavă (ASC) Harpoon nu mai reprezintă o amenințare pentru Rusia, după lovitura Forțelor Armate ale Rusiei asupra infrastructurii militare a portului maritim din Odesa.

„În ceea ce privește țintele asupra cărora s-au efectuat lovituri de precizie. Acestea sunt situate într-o parte separată a portului Odesa, în așa-numita unitate militară, iar aceste ținte erau o barcă de luptă a Forțelor Navale Ucrainene și un depozit de muniții, unde au fost livrate recent rachetele antinavă Harpoon. Au fost livrate pentru a reprezenta o amenințare pentru flota rusă de pe Marea Neagră. Acum aceste Harpoane nu reprezintă o amenințare pentru noi”, a spus el.

În plus, Lavrov a subliniat că nu există obstacole în calea livrării de cereale în conformitate cu acordurile semnate la Istanbul. „Și, de asemenea, experții obiectivi au confirmat ceea ce am vorbit de la bun început, că terminalul de cereale al portului Odesa este situat la o distanță considerabilă de unitatea militară, nu există obstacole pentru ca cerealele să fie livrate clienților în conformitate cu acordurile au fost semnate la Istanbul, iar noi nu le-am creat”, a spus șeful Ministerului de Externe rus.

Pe 22 iulie, la Istanbul a fost semnat un pachet de documente pentru a rezolva problema aprovizionării cu alimente și îngrășăminte pe piețele mondiale. Memorandumul dintre Rusia și ONU stabilește că organizația mondială este implicată în lucrările de eliminare a restricțiilor anti-ruse care împiedică exportul de produse agricole și îngrășăminte. Un alt document prescrie mecanismul de export de cereale din porturile Mării Negre controlate de Ucraina. Acordurile dintre Rusia, Turcia, Ucraina și ONU presupun crearea unui centru de coordonare cvadripartit, ai cărui reprezentanți vor inspecta navele cu cereale pentru a preveni contrabanda și provocările cu arme.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Grosu/Facebook

Roaming gratis pentru Moldova, din 2026. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că tarifele de roaming între Republica Moldova și statele-membre UE vor fi eliminate, începând cu 1 ianuarie 2026. Anunțul a fost făcut pe 4 iulie în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Antonio Costa, după primul summit Moldova-UE.

Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Liberalizarea va avea loc la 1 ianuarie 2026.

Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

***

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: