Lavrov, despre motivul pentru care Tiraspolul a cerut „protecția” Rusia: „Presiuni economice serioase”. Reacția Chișinăului
Full Article 4 minutes read

Lavrov, despre motivul pentru care Tiraspolul a cerut „protecția” Rusia: „Presiuni economice serioase”. Reacția Chișinăului

Autoritățile nerecunoscute din regiunea transnistreană au cerut „protecția” Federației Ruse din pricina „discriminării limbii ruse” și „presiunilor economice” din partea „regimului de la Chișinău”, care este „condus de români”. Declarația a fost făcută de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov pe 1 martie, la Forumul Diplomației de la Antalya, Turcia. În replică, ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău Mihai Popșoi, care, la fel, participă la forul din Turcia, a declarat că autoritățile țării noastre au fost alese pe cale democratică și i-a sugerat omologului său rus să se informeze „corect” despre situația din regiunea transnistreană.

În cadrul unui panel de discuții din 1 martie, de la forumului de la Anatalya, Serghei Lavrov a comentat rezoluția adoptată de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol prin care au solicitat Rusiei să „protejeze” regiunea transnistreană.

În primul rând, regimul care s-a instalat la Chișinău și care calcă pe urmele regimului de la Kiev, anulând tot ce este rusesc, discriminând limba rusă în toate sferele și, împreună cu ucrainenii, exercitând presiuni economice serioase asupra Transnistriei. Acolo, oamenii care au trăit sub blocadă ani de zile, după ce Uniunea Sovietică a încetat să mai existe nu au putut să se deplaseze. Mulți, cred că 200 000 de oameni, au pașapoarte rusești. (…) Noi am reacționat deja și am cerut regimului de la Chișinău, condus de cetățeni români care nu ascund faptul că vor să alipească Moldova la România, să nu mai blocheze procesul de negociere. (…) Formatul 5+2 a permis luarea în considerare a intereselor transnistrenilor în contextul păstrării integrității teritoriale a Moldovei. Transnistria cere reluarea acestui format, în timp ce conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă definitiv acest format”, a declarat Lavrov.

Pe 2 martie, Ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi a publicat pe Facebook un răspuns la declarațiile omologului său rus.

Ministrul Lavrov și regimul de la Kremlin nu are niciun drept moral de a ține lecții despre democrație și libertate. Țara care închide în închisori politicienii din opoziție și îi omoară, atacă nejustificat vecinii, nu poate oferi lumii nimic decât sânge și durere. Reamintim ministrului Lavrov, că în Moldova politicienii sunt aleși în cadrul unor procese electorale libere și transparente, recunoscute internațional, unde fiecare candidat beneficiază de drepturi egale, spațiu adecvat pentru campanie și posibilitatea de interacțiune directă cu alegătorii”, a spus șeful diplomației de la Chișinău.

Totodată, Mihai Popșoi l-a îndemnat pe Lavrov să se informeze „corect” despre situația din stânga Nistrului.

Este important ca ministrul Lavrov să se informeze corect despre situația din regiunea transnistreană, unde peste 70% din producția și serviciile locale sunt exportate către statele membre ale Uniunii Europene. Republica Moldova este un stat democratic pentru care libertatea și respectarea drepturilor omului sunt valori fundamentale. Construim un viitor european pentru toți cetățenii noștri, indiferent de limbă și etnie, pentru a trăi în pace și prosperitate”, a conchis politicianul.

***

Precizăm că, pe 28 februarie, „Congresul deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului a adoptat o rezoluție prin care, printre altele, Federației Rusei se solicită, să „protejeze” regiunea transnistreană, în condițiile „presiunilor tot mai mari din partea Republicii Moldova”. În reacție la rezoluția adoptată, vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian a calificat declarațiile Tiraspolului ca fiind „propagandistice”. La rândul său, deputatul rus Constantin Zatulin a declarat că apelul regiunii transnistrene a fost recepționat și va fi dezbătut de Duma de Stat a Rusiei.

Însăși congresul a fost convocat în contextul intrării în vigoarea, din 1 ianuarie 2024, a noului Cod Vamal al Republicii Moldova, care obligă companiile din regiunea transnistreană să plătească taxe vamale în bugetul de stat. Până acum, deși companiile din stânga Nistrului erau înregistrate la Chişinău, plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: