Lavrov: Moldova și Ucraina vor rămâne țări „veșnic” candidate la aderarea la UE
Full Article 2 minutes read

Lavrov: Moldova și Ucraina vor rămâne țări „veșnic” candidate la aderarea la UE

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov susține că, prin acordarea statutului de state-candidate la aderarea la UE pentru Moldova și Ucraina, Bruxelles-ul ar fi desfășurat „un gambit geopolitic împotriva Rusiei”. Declarația se conține într-un material publicat de iz.ru.

„O parte din gambitul geopolitic împotriva Rusiei este acordarea statutului de țări „veșnic” candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Moldova”, a spus Lavrov.

Ministrul rus de Externe s-a referit și la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, privind crearea unei Comunități Politice Europene.

Facilități financiar-economice practic nu vor fi, însă vor cere solidaritate deplină cu UE în acțiunile împotriva Rusiei. Nu mai este principiul: „sau – sau”, ci „cine nu e cu noi, e împotriva noastră”. Macron a explicat: UE va invita în comunitate toate țările europene – de la Islanda la Ucraina, nu și Rusia. Trebuie să precizez din prima – noi nici nu vrem, însă este importantă însăși declarația, care dezvăluie esența acestei noi confruntări”, a adăugat ministrul rus.

De asemenea, șeful diplomației ruse a declarat că „Ucraina, Moldova și alte țări, „curtate” la ziua de azi de UE, au menirea de a fi jucători „statici” în jocurile Vestului”.

Amintim că, pe 23 iunie, Consiliul European a decis să acorde R. Moldova și Ucrainei statutul de țări-candidate la aderarea la UE. Totodată, Consiliul European a decis să recunoască perspectiva europeană a Georgiei, căreia îi va acorda statut de candidat după ce autoritățile georgiene vor înlătura restanțele.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: