R. Moldova ar putea adera la Comunitatea Politică Europeană. Maia Sandu: va grăbi integrarea în UE
Full Article 2 minutes read

R. Moldova ar putea adera la Comunitatea Politică Europeană. Maia Sandu: va grăbi integrarea în UE

Crearea „comunității politice europene”, idee propusă de președintele francez Emmanuel Macron, nu reprezintă o alternativă pentru integrarea europeană, ci o oportunitate de a grăbi acest proces. Declarația a fost făcută de președinta Republicii Moldova Maia Sandu cadrul ediției din 19 mai a emisiunii „Bună seara cu Mircea Surdu”, de la postul național de televiziune.

Dl președinte Macron a venit cu o propunere despre Comunitatea Politică Europeană – ca un pas care ar grăbi procesul de aderare. Noi sprijinim această idee, doar ca un pas, nu ca să substituie în general procesul de integrare europeană. Avem relații foarte bune cu Franța, suntem foarte recunoscători”, a precizat șefa statului.

Șefa statului a precizat că nu este vorba despre o alternativă a aderării la UE.

Integrarea europeană este un proces de durată, trebuie să fim conștienți. Obținerea statutului de țară-candidată este un pas, după care urmează mulți alții. Și dânsul spune: ca să nu așteptăm cu toții până se ajunge la integrare, această comunitate politică ar însemna pentru noi o oportunitate să participăm la discuțiile pe care le au țările-membre. Să ne prezentăm punctul nostru de vedere nu doar o dată la câțiva ani, când se adună țările Parteneriatului Estic. Dumnealui crede că prin acest mecanism putem să grăbim procesul de integrare europeană”, a conchis Maia Sandu.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, a prezentat acest proiect pe 9 mai, în Parlamentul European (PE), la Strasbourg, în cadrul unei dezbateri prvind lansarea procesului de aderare a Ucrainei, aflată în război cu Rusia. El sublinia că Ucraina are nevoie de „decenii” pentru a intra în UE şi sugera ca, până atunci, aceasta să facă parte dintr-o „comunitate politică europeană”, din care pot face parte, de asemenea, Marea Britanie, care a ieşit din UE în 2020, sau Republica Moldova.

Acest nou format vizează „să creeze un nou cadru de cooperare structurant, care să unească naţiunile europene democratice care aderă la soclul valorilor noastre şi care aspiră să adere la Uniunea Europeană”, a declarat joi Macron, care a primit-o pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Palatul Élysée, potrivit Adevărul.ro.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: