„Le este mai ușor să se victimizeze și să caute vinovați”. Maia Sandu, despre reținerea Marinei Tauber
Full Article 3 minutes read

„Le este mai ușor să se victimizeze și să caute vinovați”. Maia Sandu, despre reținerea Marinei Tauber

Președinta Republicii Moldova a comentat reținerea deputatei Partidului Politic „ȘOR”, Marina Tauber. În cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, Maia Sandu a declarat că în sfârșit instituțiile au început „anchetarea fenomenului” cu privire la finanțarea netransparentă a partidelor politice din Moldova. Sandu a menționat că cei care sunt vizați „probabil că le este mai ușor să se victimizeze”. 

„Vorbim de ani buni despre finanțarea ilegală, netransparentă a partidelor politice și a campaniilor electorale în Republica Moldova. Această corupție în partidele politice ajunge în instituțiile statului și după aceasta ne pomenim cu toate problemele pe care le-a generat corupția în Republica Moldova”, a spus șefa statului.

„Nu cred că este o surpriză pentru cineva că acest partid politic se finanțează ilegal din surse obscure și nedeclarate. În sfârșit instituțiile statutului au pornit acest dosar și au început anchetarea acestui fenomen”, a adăugat președinta.

Sandu s-a referit și la cei direct vizați pe caz: „Acum, sigur, cei care sunt vizați probabil că le e mai ușor să se victimizeze și să caute vinovați în altă parte, decât să explice de unde sunt banii și de ce nu i-au raportat”.

Șefa statului a menționat că singura ei dorință este ca procesul să fie unul corect și transparent. „Să nu trezească semne de întrebare pentru că aceasta este despre credibilitatea actului de justiție, despre democrație. Democrație înseamnă partide politice veritabile”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că astăzi, deputata Partidului Politic „ȘOR”, Marina Tauber, care a fost privată de imunitate parlamentară, a fost reținută. Aceasta își va petrece următoarele 72 de ore în izolatorul Centrului Național Anticorupție.

Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

Marina Tauber s-a arătat sigură mai devreme că va fi arestată pe parcursul zilei. Ea s-a declarat nevinovată și a spus că nu intenționează să părăsească țara, deși ar fi știut „încă de săptămâna trecută” că va fi reținută.

Parlamentul Republicii Moldova a votat astăzi, 21 iulie, pentru ridicarea imunității deputatei fracțiunii „ȘOR”, Marina Tauber. Cu o solicitare în acest sens a venit astăzi în plen procurorul general interimar Dumitru Robu.

De menționat că, oamenii legii au inițiat în dimineața de 21 iulie percheziții într-un dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”. Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: