ziar.md

Legislativul de la Comrat solicită profesori de găgăuză în grădinițele din Găgăuzia. Reacția Ministerului Educației

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) a făcut o adresare către ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, privind modificarea unui ordin despre normele de personal din grădinițele și școlile din Găgăuzia pe care l-a emis la începutul anului curent. APG a solicitat ca în lista cu statele de personal din instituțiile de educație timpurie să fie inclusă funcția de profesor de găgăuză. Contactat de NM, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a explicat că, din 1999, în statele de personal nu este inclusă funcția de profesor de găgăuză pentru grădinițele din autonomie, din cauza bugetelor disponibile. MEC declarat că va colabora cu autoritățile de la Comrat pentru a asigura grădinițele din Găgăuzia cu specialiști în predarea acestei limbi.

În adresarea către Dan Perciun, Adunarea Populară a Găgăuziei a solicitat modificarea ordinului Ministerului Educației și Cercetării cu privire la normele de personal din grădinițe și școli, emis pe 27 ianuarie 2025. În speță, APG a cerut includerea în lista de poziții didactice a postului de profesor de limbă găgăuză în instituțiile de educație timpurie din autonomie.

În ordinul menționat nr. 122 este stabilit numărul maxim de posturi care pot fi incluse în schema de personal a acestor instituții, ținând parțial cont de specificul lingvistic al instituțiilor de educație timpurie din UTA Găgăuzia. În special, este prevăzută funcția de „Profesor de limba română pentru instituțiile cu predare în limba rusă”, ceea ce este perceput și salutat pozitiv de societatea din autonomie, deoarece astfel de măsuri practice contribuie în mod real la soluționarea problemelor legate de îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a limbii de stat de către locuitorii autonomiei și la integrarea acestora în societatea națională a Republicii Moldova.

În același timp, considerăm că, ținând cont de specificul lingvistic al instituțiilor de educație timpurie din UTA Găgăuzia și de dreptul garantat de stat al minorităților naționale de a studia și de a fi instruiți în limba maternă, includerea în anexa la Ordinul nr. 122, alături de funcțiile deja enumerate, a postului de „Profesor de limbă maternă (limba găgăuză) pentru instituțiile cu predare în limba rusă” este, de asemenea, necesară și obligatorie”, se arată în document.

Min.edu_nr.62_18.03.2025 by Ana-Maria

Într-un comentariu pentru NM, Ministerul Educației și Cercetării a explicat că, atât în statele de personal aprobate în anul 1999, cât și în cele aprobate recent, nu se conține o unitate de profesor de limbă găgăuză. „Fondatorul a aprobat această unitate în limita bugetului disponibil. Această prevedere a fost valabilă și în trecut și rămâne în vigoare și în prezent”, a precizat MEC.

Instituția a menționat că Normele de personal pentru instituțiile de învățământ preșcolar intră în vigoare la data de 1 august 2025. Între timp, MEC va conlucra cu instituțiile de învățământ preșcolar și Direcția generală de Învățământ din Găgăuzia pentru examinarea „detaliată” a solicitării de a include funcția de profesor de limbă găgăuză în statele de personal.

Astfel, în cadrul vizitelor în teritoriu, reprezentanții MEC vor vizita instituțiile de educație timpurie pentru a se documenta cu experiențele cadrelor didactice, materialele utilizate în procesul educațional, necesitățile financiare și alte aspecte pentru stabilirea mecanismelor de asigurare a instituțiilor de învățământ cu specialiști calificați în predarea limbii găgăuze în instituțiile cu predare în limba rusă”, a adăugat MEC.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) Ceban nu va fi deputat/Dodon a cheltuit de două ori mai mult decât Sandu/Centrul Chișinăului, blocat

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Carburanții se scumpesc din nou în Moldova
— Ceban nu vrea să ajungă deputat în Parlament?
— CSJ a explicat de ce alegerile din Boldurești sunt valabile
— 28 de raioane au pierdut peste 20% din locuitori
— Avocații au intrat în grevă generală
— Ședința în dosarul Marinei Tauber, amânată din cauza grevei avocaților
— Semnătura electronică din Moldova va fi recunoscută în UE
— Călătoriile lui Dodon, de două ori mai scumpe decât ale Maiei Sandu
— Piața Marii Adunări Naționale, închisă temporar. Cum va circula transportul public
— Furtună, Lungu, Nesterovschi și Lozovan, sancționați de UE
— Informații despre alegeri, la un click distanță pentru moldovenii din diaspora
— Temperaturile ridicate se mențin. Două Coduri Galbene, în vigoare
— Transportatorii vor protesta în fața sediului delegațieI UE la Chișinău
— Sandu răspunde acuzațiilor Moscovei: „Minciunile vor curge gârlă”
— 25 din 66 de partide pot participa la parlamentare
— Ai altă adresă? Anunță autoritățile pentru a putea vota la alegeri
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: