eje21.com.co

Letonia legalizează parteneriatele între persoane de același sex. Ce drepturi vor avea

Parlamentul leton – Seimas – a adoptat un proiect de lege privind parteneriatele între persoane de același sex, scrie Radio Svoboda. Noua lege vine să le permită, așadar, cuplurilor de același sex, să înființeze uniuni civile, oferindu-le recunoaștere juridică.

Portalul Delfi scrie că o serie de forțe politice încearcă de mai bine de 20 de ani să modifice legislația privind parteneriatele între persoane de același sex, dar parlamentul leton ar fi refuzat în mod repetat să facă acest lucru. De această dată, proiectul de lege ar fi fost adoptat datorită schimbării poziției „Uniunii Verzilor” și „Țăranilor”, care au convenit să o susțină în schimbul aderării la coaliția de guvernământ.

Anterior, Curtea Constituțională a Letonia a decis că articolul din constituție privind protecția familiei de către stat prevede și protecția cuplurilor de același sex, „dacă există legături personale strânse între parteneri, bazate pe înțelegere și respect.  În instanță, câteva zeci de cupluri, pe baza acestui verdict, și-au recunoscut de facto relația de familie. În același timp, proiectul de lege adoptat conține sintagma „parteneriatul nu este egal cu căsătoria”, care, după cum scrie Delfi, are scopul de a „calma susținătorii valorilor tradiționale”.

Pentru a intra într-un parteneriat, doi adulți de același sex vor trebui să se prezinte împreună la un notar. Un parteneriat oferă participanților săi un număr de drepturi similare cu cele ale soților. Partenerii, însă, nu vor putea adopta împreună copii.

Parteneriatele civile între persoane de același sex sunt practicate, de exemplu, în țări din Europa Centrală și de Est precum Ungaria și Republica Cehă. Estonia, vecina Letoniei, a devenit prima țară din regiune care a legalizat căsătoria între persoane de același sex. Legea în acest sens va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

***

Amintim că Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a obligat România, în septembrie, curent, să recunoască și să protejeze din punct de vedere legal familiile homosexuale. Se întâmplă după ce Curtea a respins contestația Guvernului român în cazul Buhuceanu și alții vs statul român. CEDO a stabilit anterior că România a încălcat articolul 8 al Convenției care protejează dreptul la viața privată și de familie. Detalii – AICI.

Anterior, CtEDO le-a recomandat țărilor care face parte din Consiliul Europei, inclusiv Republica Moldova, să recunoască și își ajusteze legislația, astfel încât să instituie o formă legală de protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex. Apărătorii comunității LGBT din țara noastră au salutat atunci decizia CtEDO. Astfel, de la începutul lunii martie 2023, trei cupluri au depus cerere de înregistrare la Agenția Servicii Publice din Moldova. Unul din cupluri, format din coordonatoare de program a Genderdoc-M Angelica Frolov și regizoarea Leo Zbanke au acționat statul în instanța de judecată pe baza refuzului. Pe 21 septembrie, Frolov a anunțat că cuplul a primit citația pentru ședința de judecată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: