UPDATE Magistrații decid soarta lui Dodon, pe fundalul unui protest la Curtea de Apel. „Dacă nu azi, în câteva săptămâni voi ieși din arest”
Full Article 5 minutes read

UPDATE Magistrații decid soarta lui Dodon, pe fundalul unui protest la Curtea de Apel. „Dacă nu azi, în câteva săptămâni voi ieși din arest”

UPDATE: 14:20. Magistrații Curții de Apel Chișinău au intrat în deliberări. Aceștia urmează să decidă asupra demersului avocaților apărării care cer anularea măsurii preventive de arest la domiciliu aplicate în privința fostului președinte al țării, Igor Dodon. Totodată, judecătorii urmează să se expună asupra demersului acuzatorilor privind menținerea și, respectiv, „înăsprirea condițiilor de arest la domiciliu”.

După ce audierile s-au încheiat, fostul șef de stat a ieșit în fața mulțimii care continua să scandeze în fața Curții de Apel. Dodon a mulțumit manifestanților pentru suport și și-a manifestat încrederea că dacă nu azi, în scurt timp va fi eliberat din arest la domiciliu.

„Vreau să vă mulțumesc că veniți de fiecare dată să ne susțineți. Sunt ferm convins ca dacă nu azi, în câteva săptămâni voi ieși din arest. Vă promit ca voi veni în sate și în orașe pentru a lupta împreuna cu acest regim. Acest regim trebuie să plece”, a declarat Dodon în fața mulțimii.

La rândul său, procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, a declarat că acuzarea a venit astăzi cu noi probe, care confirmă necesitatea aplicării măsurii preventive de arest la domiciliu pe numele lui Dodon.

„Unul dintre argumentele apărării este că măsura preventiva nu poate fi aplicată deoarece Dodon nu este o persoană obișnuită. Mai invocă că are protecție de stat, dar asta nu exclude aplicarea codului de procedură penală, nu înlătură neaplicarea măsurilor preventive. (…) Legea este unică pentru toți. Toți trebuie să o respecte, indiferent de funcție, de etnie, de cetățenie. Dacă a comis infracțiuni, persoana trebuie să fie supusă egal în fața legii”, a declarat Iarmaliuc.

Procurorul a făcut referire și la telefonul mobil al lui Dodon, de care s-ar fi folosit în timp ce se afla în arest la domiciliu. Potrivit lui Iarmaliuc, în perioada 26 mai-10 iunie, curent, de pe smartphone-ul lui Dodon ar fi fost efectuate 700 de apeluri, ar fi fost primite 36 de SMS-uri și ar fi fost inițiate peste 600 de conexiuni la internet. Iarmaliuc declară că încă nu este clar dacă în această perioadă Dodon ar fi discutat sau nu cu persoane implicate în caz, dar spune că ancheta va stabili acest lucru în scurt timp.

UPDATE 13:56 Mai mulți simpatizanți, în frunte cu deputați ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, protestează în aceste momente la Curtea de Apel Chișinău, în timp magistrații decid dacă fostul președinte al țării Igor Dodon rămâne sau nu în arest la domiciliu. „Libertate lui Dodon!”, „Jos Maia Sandu”, scandează mulțimea.

În timp ce în fața Curții de Apel manifestanții cer eliberarea lui Dodon, magistrații Curții examinează, în aceste momente, recursul avocaților fostului șef de stat care au cerut anularea măsurii de arest la domiciliu aplicată în privința lui Dodon. În același timp, judecătorii examinează recursul acuzatorilor privind menținerea și, respectiv, „înăsprirea condițiilor de arest la domiciliu” pe numele lui Igor Dodon.

„Azi avem o justiție acre a fost capturată. La fiecare ședință a Parlamentului când ne gândim că asta e ultima ce poate fi încălcat în Moldova, vedem că se mai poate. Avem duble standarde peste tot. În justiție, în educație, în sala Parlamentului. Solicităm libertatea lui Dodon!”, a declarat deputata socialistă Ala Darovannaia.

„Libertate lui Dodon poate să îi dea doar o justiție corectă. Vrem justiție corectă!”, scandează deputatul socialist Vasile Bolea.

Ajuns la Curtea de Apel Chișinău, Dodon a declarat presei că primul lucru pe care îl va face după ce va fi eliberat din arest la domiciliu, va fi să meargă în satele și raioanele țării. „Să mă întâlnesc cu voi. Asta voi face”, a declarat Dodon.

Între timp, procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, a fost din nou huiduit de oamenii adunați în fața Curții de Apel Chișinău. „Rușine!”, „Rușine”, a scandat mulțimea în momentul în care Iarmaliuc s-a prezentat la ședința de judecată. Procurorul de caz a refuzat să discute cu presa și a menționat că va face declarații de presă după decizia magistraților.

Precizăm că ședința urma să aibă loc încă joi, 25 august, însă a fost amânată la solicitarea apărătorilor lui Igor Dodon, pentru a lua cunoștință cu recursul acuzării.

Amintim că, prin încheierea magistraților Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana din 18 august 2022, s-a dispus prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile, în privința fostului șef de stat.  Potrivit Procuraturii Generale, procurorul de caz a contestat cu recurs decizia primei instanțe considerând că partea dispozitivă a deciziei nu corespundea motivării expuse în partea descriptivă de către judecătorul de instrucție. Prin urmare, procurorul de caz, a solicitat magistraților de la apel prin recursul formulat de a aduce în concordanță partea dispozitivă cu cea motivatorie.

***

De menționat că, că Igor Dodon se află în arest preventiv la domiciliu. Pe 18 august, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au luat decizia să-i prelungească arestul preventiv la domiciliu cu încă 30 de zile. Igor Dodon figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie curent, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Fostul șef de stat pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: