„Limba română nu a beneficiat de statutul pe care îl merita”. Mesajul președintei CC de Ziua Limbii Române
Full Article 2 minutes read

„Limba română nu a beneficiat de statutul pe care îl merita”. Mesajul președintei CC de Ziua Limbii Române

Președinta Curții Constituționale (CC) Domnica Manole este de părere că limba română nu a beneficiat de statutul pe care îl merita pe teritoriul pe care se află astăzi Republica Moldova. Într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Limbii Române, aceasta a menționat că, anterior, CC a oferit soluții cu privire la problema statutului limbii române și a forței ei juridice.

„Limba unui popor reprezintă unul dintre elementele principale ale identității sale naționale. Timp de mai multe decenii, în teritoriul pe care se află astăzi Republica Moldova, limba română nu a beneficiat de statutul pe care îl merita, deși era vorbită de majoritatea cetățenilor de aici. În ultimii ani, problema statutului și a forței ei juridice a fost abordată și la Curtea Constituțională, care a oferit soluții conforme cu spiritul Constituției și al Declarației de Independență. Nu ne rămâne decât să depunem eforturi să vorbim și să scriem corect în limba română și să o prețuim”, se arată în declarația președintei CC Domnica Manole.

Amintim că articolul 13 din Constituție prevede că, în Republica Moldova, „limba de stat este limba moldovenească, funcţionînd pe baza grafiei latine”. În 2013, Curtea Constituţională a concluzionat că limba de stat a Republicii Moldova este limba română pentru că anume această denumire e prevăzută în Declaraţia de Independenţă, act care e mai presus decât Constituţia.

Academia de Științe a lansat un apel către șefa statului, premier și președintele parlamentului de a schimba articolul 13 din Constituție care se referă la denumirea limbii de stat. Președintele Legislativului Igor Grosu a dat de înțeles că PAS își dorește implementarea inițiativei, însă, pentru modificarea Constituției, este nevoie de 67 de voturi în Parlament. În prezent, fracțiunea PAS cuprinde 63 de parlamentari.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: