„Lipsă de respect”. Declarația CSP, după ce ședința a eșuat, din nou
Full Article 2 minutes read

„Lipsă de respect”. Declarația CSP, după ce ședința a eșuat, din nou

Patru membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au publicat o declarație prin care denunță „lipsă de respect” din parte unor colegi. Se întâmplă după ce ședința din 9 februarie a fost anulată din lipsă de cvorum. De la întrunire a lipsit și ministrul Justiției Sergiu Litvinenco. NM a încercat să afle din ce motiv oficialul nu s-a prezentat, însă deocamdată nu am primit un răspuns. 

Pentru ca o ședință să fie declarată deliberativă, la aceasta trebuie să participe cel puțin 9 membri, ceea ce reprezintă 2/3 din numărul total al membrilor CSP.

 La ședința de astăzi a CSP au fost prezenți:

– Angela Motuzoc;

– Inga Furtună;

– Eduard Varzar;

– Constantin Șușu;

– Dorel Musteață (online);

– Lilia Potîng (online);

– Svetlana Balmuș (online).

În după-amiaza de 9 februarie, câțiva membri ai CSP au publicat o declarație.

„Blocarea activității CSP denotă, de fapt, lipsă de respect pentru toți titularii procedurilor, invitați în ședință și conduce la concluzia că se abordează tendențios competențele unei instituții de stat”, se arată în mesaj.

În același timp,  semnatarii consideră că obiecțiile apărute în spațiul public în privința legalității mandatului actualei componențe a CSP „reprezintă doar un pretext lipsit de suport factologic și juridic”.

„Este regretabil că s-a ales o așa manieră de conduită, mai ales că ședințele CSP sunt publice, iar fiecare membru are posibilitatea de a-și expune punctul de vedere în condiții de deplină transparență, dacă identifică anumite suspiciuni legate de procedurile aflate pe rolul instituției. Respectiv, având în vedere că acest subiect a relevat un interes accentuat în societate, nu vom formula concluzii asupra situației descrise, or acestea urmează să le facă opinia publică și mediul profesional”, se mai arată în mesaj.

Declarația a fost semnată de către procurorii detașați Inga Furtună, Eduard Varzar, Constantin Șușu și Angela Motuzoc.

***

De menționat că în ședința din 9 februarie urmau să fie examinate 14 subiecte, inclusiv informația parvenită de la Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Amintim că, săptămâna trecută, întreaga comisie a demisionat.

Următoarele ședințe ale CSP vor avea loc pe 15 și 17 februarie, începând cu ora 09:00.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: