Lista curților din Chișinău care vor fi reabilitate din bani europeni. Recean: „Facem peste tot șantiere de construcție”

57 de curți din municipiul Chișinău și din suburbii au fost selectate pentru reabilitare în cadrul Programului guvernamental „Curtea Europeană”, dintr-un total de 502 dosare depuse. Bugetul alocat pentru renovarea unei curți este de până la 5 milioane de lei.

Curțile selectate se află în sectoarele Botanica, Ciocana, Râșcani, Centru și Buiucani, precum și în suburbii, printre care Durlești, Codru, Cricova, Ghidighici și Ciorescu.

„Pentru mulți dintre noi, curtea blocului este locul unde ne întâlnim cu vecinii, ne plimbăm copiii sau pur și simplu ne odihnim după o zi grea. De aceea, ne-am propus să aducem standarde europene chiar în fața blocurilor noastre”, a declarat viceprim-ministrul Vladimir Bolea în cadrul unei conferințe de presă.

Pe lângă cele 57 de curți selectate, a fost întocmită și o listă suplimentară cu 32 de curți, a căror reabilitare ar putea începe în acest an, în funcție de disponibilitatea resurselor financiare.

La rândul său, premierul Dorin Recean a declarat că „Guvernul investește masiv în infrastructură”.

„Facem peste tot în Moldova șantiere de construcție, care oferă oamenilor un lucru bun acasă și ridică nivelul de trai. Când avem grijă de țara noastră, de oamenii noștri, Moldova poate”, a subliniat Recean.

Amintim că Programul guvernamental „Curtea Europeană” este destinat reabilitării curților de bloc din municipiul Chișinău și din suburbii, pentru care Guvernul va aloca un buget de 250 milioane de lei prin Bugetul +PLUS, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Fiecare curte selectată va beneficia de până la 5 milioane de lei pentru lucrări de reparație a căilor de acces și a scărilor, iluminat stradal modern, parcări, terenuri de joacă, mobilier urban și rampe de acces.

Lista Proiectelor Selectate Pentru Implementare n 2025 n Cadrul Programului Curtea European by Doina Buruiană

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: