Românii au asistat la o decizie fără precedent, când Curtea Constituțională a anulat turul I al alegerilor prezidențiale din 2024. Deși acest lucru pare extraordinar, în lume au existat numeroase cazuri similare, unele chiar recente. Totuși, doar în Austria, o țară democratică, s-a întâmplat o situație similară, relatează Adevărul.
1.Ucraina – alegerile din 2004
2. Maldive – alegerile din 2012
3. Austria – alegerile din 2016
În Ucraina, alegerile prezidențiale au avut loc pe 31 octombrie, 21 noiembrie și 26 decembrie 2004, reprezentând al patrulea tur de alegeri prezidențiale de după independența față de Uniunea Sovietică. În al doilea tur s-au confruntat Viktor Iușcenko, liderul opoziției, și Viktor Ianukovici, prim-ministru la momentul respectiv și candidat al Partidului Regiunilor. Ulterior, Curtea Supremă a Ucrainei a constatat că alegerile fuseseră afectate de falsificarea rezultatelor în favoarea lui Ianukovici.
Aceste evenimente au generat o criză politică în Ucraina și au dus la proteste denumite „Revoluția portocalie”, în care manifestanții au cerut repetarea celui de-al doilea tur. La 3 decembrie, Curtea Supremă a Ucrainei a invalidat rezultatele turului din 21 noiembrie și a dispus repetarea alegerilor.
Maldive – alegerile din 2012
Poliția din Maldive a oprit în ultima clipă pregătirile pentru alegerile prezidențiale programate pentru 20 octombrie, prelungind astfel criza politică începută în primele zile ale lunii. Acest lucru a avut loc după ce Curtea Supremă din Maldive a anulat rezultatele primului tur din cauza unor acuzații de fraudă. Fuwad Thowfeek, liderul comisiei electorale, a relatat că poliția a intervenit în punctele de lucru, instruind oficialii și voluntarii să nu mai distribuie materiale electorale.
Locuitorii din Maldive trebuiau să meargă din nou la urne pe 20 octombrie, pentru a-și alege președintele, după ce Curtea Supremă anulase rezultatele primului tur din 7 septembrie, citând nereguli. Alegerile au fost reluate în noiembrie 2013, iar Abdulla Yameen a câștigat în cadrul scrutinului repetat.
Austria – alegerile din 2016
Alegerile prezidențiale din Austria au avut loc în două tururi: primul tur pe 24 aprilie 2016, iar al doilea tur pe 22 mai 2016. Totuși, rezultatele celui de-al doilea tur au fost anulate, iar un nou tur de vot a fost organizat pe 4 decembrie 2016. În primul tur, Norbert Hofer, candidatul Partidului Libertății din Austria (FPÖ), a obținut cele mai multe voturi, iar Alexander Van der Bellen, un candidat independent, a venit pe locul al doilea.
Candidații celor două partide guvernamentale, Partidul Social Democrat și Partidul Poporului Austriac, s-au clasat pe locurile patru și cinci, iar Irmgard Griss, independent, s-a aflat pe locul trei. Acest rezultat a dus la o criză guvernamentală și la demisia cancelarului Werner Faymann. Cum niciun candidat nu a obținut majoritatea voturilor, Hofer și Van der Bellen au intrat în al doilea tur, care s-a desfășurat în mai. În această rundă, Van der Bellen l-a învins pe Hofer pe 23 mai, după numărarea voturilor prin corespondență.
Pe 1 iulie, Curtea Constituțională a Austriei a anulat rezultatele turului al doilea, după ce au fost contestate rezultatele a 20 din cele 117 districte administrative. Curtea a stabilit că legea electorală a fost încălcată în 14 dintre aceste districte, întrucât 77.900 de voturi prin corespondență au fost numărate prea devreme, deși nu s-au găsit dovezi de fraudă. Inițial, al doilea tur era programat pentru 2 octombrie, dar a fost amânat pentru 4 decembrie 2016.
Lista alegerilor anulate:
- 2003
- Alegerile legislative din Georgia (urmate de Revoluția Trandafirilor).
- Septembrie: Alegeri vicerege în Papua Noua Guinee (vot parlamentar câștigat de Sir Albert Kipalan).
- Decembrie: Alegeri vicerege în Papua Noua Guinee (vot parlamentar câștigat de Sir Pato Kakaraya).
- 2004
- Alegerile prezidențiale din Abhazia.
- Rezultatele inițiale ale turului doi la alegerile prezidențiale din Ucraina (câștigate de Viktor Ianukovici, urmate de Revoluția Portocalie).
- 2005
- Alegerile parlamentare din Kârgâzstan (urmate de Revoluția Lalelelor).
- 2006
- Alegerile legislative thailandeze din aprilie (urmate de lovitura de stat din Thailanda).
- 2010
- Alegerile Adunării Constituționale din Islanda.
- 2011
- Alegerile prezidențiale din Kosovo (vot parlamentar câștigat de Behgjet Pacolli).
- Alegerile prezidențiale din Osetia de Sud (câștigate de Alla Dzhioyeva; Leonid Tibilov ales în 2012).
- Alegerile parlamentare egiptene (2011-2012).
- 2012
- Alegerile prezidențiale din Guineea-Bissau (turnul al doilea anulat după o lovitură de stat).
- Februarie: Alegeri generale în Kuweit.
- Decembrie: Alegeri generale în Kuweit.
- 2013
- Alegerile prezidențiale din Maldive (reluare a primului tur).
- 2014
- Alegerile generale din Thailanda (urmate de lovitura de stat din Thailanda).
- 2015
- Alegerile prezidențiale din Haiti.
- 2016
- Rezultatele inițiale ale turului doi la alegerile prezidențiale din Austria.
- 2017
- Alegerile generale din Kenya (doar alegerile prezidențiale convocate inițial pentru Uhuru Kenyatta).
- 2019
- Alegerile generale din Malawi.
- Alegerile generale din Bolivia (urmate de criza politică din Bolivia).
- Alegerile prezidențiale din Abhazia.
- 2020
- Alegerile parlamentare din Kârgâzstan (cauzate de proteste în masă).
- Alegerile generale din Myanmar (urmate de lovitura de stat din Myanmar din 2021).
- 2023
- Alegerile generale din Gabon (urmate de lovitura de stat din Gabon).
- 2024
- Alegerile prezidențiale din România.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!