Litivinenco, despre protestul față de reținerea lui Stoianoglo: „Au dreptul de a protesta chiar și cei care nu-și doresc lupta împotriva corupției”
Full Article 2 minutes read

Litivinenco, despre protestul față de reținerea lui Stoianoglo: „Au dreptul de a protesta chiar și cei care nu-și doresc lupta împotriva corupției”

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a comentat protestul organizat duminică, 10 octombrie, în centrul Chișinăului de către Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Acesta a menționat că majoritatea cetățenilor țării are o părere diferită și că lupta anticorupție va continua.

„Evident că fiecare are dreptul de a protesta. Chiar și cei care nu-și doresc lupta împotriva corupției, ci vor perpetuarea situației actuale. Însă majoritatea cetățenilor țării sunt de altă părere. Ei doresc ca hoții să stea la pușcărie. Indiferent de statutul celui care fură și de câți bani are în buzunar. De aceea, respectând drepturile celor puțini care-și doresc ca hoții să fie lăsați în pace și/sau să fure mai departe, lupta anticorupție trebuie să continue. Și va continua”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, potrivit estimărilor NM, circa 1000-1500 de persoane au participat pe 10 octombrie la un protest organizat de deputații comuniști și socialiști. Deși s-a anunțat drept apolitică, pornită inițial drept protest față de suspendarea și reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo, manifestația s-a transformat într-o acțiune împotriva actualei guvernări și a președintelui țării, Maia Sandu.

Organizatorii au adoptat o rezoluție, prin care au cerut: „încetarea derapajelor anticonstituționale și de degradare a statului de drept; eliminarea controlului politic asupra justiției și sistemului Procuraturii în particular” și reîntoarcerea lui Stoianoglo la conducerea Procuraturii Generale. Potrivit acestora, documentul este adresat:

  • Secretarului General al Consiliului Europei,
  • Președintelui Comisiei pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția),
  • Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și întregii comunități internaționale

***

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat fin funcția de procuror general, iar pe numele său a fost inițiat un proces penal pe 4 capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. Pe 8 octombrie, la expirarea termenului de 72 de ore de la reținerea sa, judecătorii au decis plasarea acestuia în arest la domiciliu. Stoianoglo susține că nu există probe împotriva sa și că dosarul ar fi unul politic.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: