„Consider că procurorii trebuie să cerceteze cazul”. Refuzul procurorului general, contestat în instanță de un deputat PAS
Full Article 3 minutes read

„Consider că procurorii trebuie să cerceteze cazul”. Refuzul procurorului general, contestat în instanță de un deputat PAS

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a contestat la judecătorul de instrucție Ordonanța de refuz emisă de procurorul general în cazul pretinsei tentative de uzurpare a puterii de stat.

„Consider că procurorii trebuie să cerceteze cazul cu maximă responsabilitate și seriozitate, și nu în bătaie de joc. Pentru că este vorba de o tentativă de subminare a ordinii constituţionale şi nu de un furt de rutină. Or, așa cum am spus, inclusiv din cauza că nimeni nu a fost pedepsit pentru tentativa lui Plahotniuc de uzurpare a puterii din iunie 2019, Dodon a hotărât să încerce și el. Și a încercat. Și doar grație cetățenilor acestei țări, atât Plahotniuc în 2019, cât și Dodon în 2021, au eșuat”, a scris Litvinenco.

De asemenea, deputatul PAS a amintit de întâlnirea dintre adjunctul procurorului general Ruslan Popov și candidatul propus de majoritatea parlamentară la funcția de judecător constituțional, Boris Lupașcu. Imaginile video din benzinărie au fost publicate de un post de televiziune.

„Aceste lucruri trebuiesc clarificate. Or, într-un stat de drept, dincolo de profesionalism şi competenţe, organele de drept trebuie să fie credibile. Or, procuratura noastră suferă de o criză de credibilitate critică. Din cauza unor asemenea „accidente””, a conchis Litvinenco.

***

Amintim că, vineri, 23 aprilie, 53 de deputați ai PSRM și Platformei „Pentru Moldova” au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

Ulterior, deputații PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu deciziile pe care le-a luat parlamentul în raport cu Curtea Constituțională, pe care le califică drept „uzurparea puterii în stat”. Procuratura Generală a anunțat pe 26 aprilie că va examina „prioritar și în regim de urgență” acest caz.

Pe 28 aprilie, procurorul general Alexandr Stoianoglo a dispus refuzul de a înregistra adresarea deputaților PAS, pe motiv că nu corespunde cerințelor de formă și conținut.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: