коллаж NM

„Consider că procurorii trebuie să cerceteze cazul”. Refuzul procurorului general, contestat în instanță de un deputat PAS

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a contestat la judecătorul de instrucție Ordonanța de refuz emisă de procurorul general în cazul pretinsei tentative de uzurpare a puterii de stat.

„Consider că procurorii trebuie să cerceteze cazul cu maximă responsabilitate și seriozitate, și nu în bătaie de joc. Pentru că este vorba de o tentativă de subminare a ordinii constituţionale şi nu de un furt de rutină. Or, așa cum am spus, inclusiv din cauza că nimeni nu a fost pedepsit pentru tentativa lui Plahotniuc de uzurpare a puterii din iunie 2019, Dodon a hotărât să încerce și el. Și a încercat. Și doar grație cetățenilor acestei țări, atât Plahotniuc în 2019, cât și Dodon în 2021, au eșuat”, a scris Litvinenco.

De asemenea, deputatul PAS a amintit de întâlnirea dintre adjunctul procurorului general Ruslan Popov și candidatul propus de majoritatea parlamentară la funcția de judecător constituțional, Boris Lupașcu. Imaginile video din benzinărie au fost publicate de un post de televiziune.

„Aceste lucruri trebuiesc clarificate. Or, într-un stat de drept, dincolo de profesionalism şi competenţe, organele de drept trebuie să fie credibile. Or, procuratura noastră suferă de o criză de credibilitate critică. Din cauza unor asemenea „accidente””, a conchis Litvinenco.

***

Amintim că, vineri, 23 aprilie, 53 de deputați ai PSRM și Platformei „Pentru Moldova” au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

Ulterior, deputații PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu deciziile pe care le-a luat parlamentul în raport cu Curtea Constituțională, pe care le califică drept „uzurparea puterii în stat”. Procuratura Generală a anunțat pe 26 aprilie că va examina „prioritar și în regim de urgență” acest caz.

Pe 28 aprilie, procurorul general Alexandr Stoianoglo a dispus refuzul de a înregistra adresarea deputaților PAS, pe motiv că nu corespunde cerințelor de formă și conținut.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”, după ce a acceptat parteneriatul cu PAS la alegeri

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a fost exclusă din Blocul „Împreună”, după ce a decis să susțină Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile parlamentare din toamnă. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor – formațiune membră a Blocului – a declarat pentru NewsMaker că „Împreună” își menține angajamentul de a participa la alegeri și de a construi o alternativă pro-europeană autentică pentru alegătorii dezamăgiți de actuala guvernare.

„Coalizarea forțelor pro-europene poate avea loc doar în baza unui bloc electoral, or soluția propusă de PAS de a lua politicieni din alte partide politice prin tot felul de aranjamente legale, decapitând conducerea partidelor pro-europene veritabile care au mai rămas în Moldova, este una absolut pedantă. Blocul „Împreună” își asumă în continuare angajamentul de a participa la alegerile parlamentare și de crearea unei oferte pro-europene veritabile pentru cei care sunt dezamăgiți de actul guvernării”, a declarat Ștefan Gligor pentru NewsMaker.

De cealaltă parte, PAS face apel la unitate și îndemnână partidele „cu adevărat pro-europene” să  „susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova.

„Este nevoie de efortul tuturor forțelor politice care cu adevărat îți doresc dezvoltarea țării noastre”, a precizat purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Adriana Vlas, pentru NewsMaker.

Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat pentru NewsMaker că pe listele PAS ar urma să figureze Dinu Plîngău și Stela Macari. Potrivit acestuia, cei doi și-au dat demisia atât din funcțiile deținute în cadrul Platformei DA, cât și din calitatea de membri ai partidului, pentru a putea candida din partea PAS.

Deși Platforma DA nu a anunțat oficial componența membrilor care vor participa pe listele PAS, desemnarea lui Vovc la conducerea interimară sugerează că Dinu Plîngău va fi unul dintre candidați.

Contactat pentru o reacție, Dinu Plîngău nu a răspuns apelurilor NM.

După excluderea Platformei „DA”, din Blocul „Împreună” fac parte două partide politice: Partidul „Schimbării” și Partidul „Verde Ecologist”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: