VIDEO Ceban, primele declarații după ce a mai câștigat un mandat de primar
Full Article 3 minutes read

VIDEO Ceban, primele declarații după ce a mai câștigat un mandat de primar

Ion Ceban, liderul Partidului „Mișcarea Alternativa Națională”, a obținut al doilea mandat de primar al mun. Chișinău. Cel puțin asta arată rezultatele preliminare, după prelucrarea tuturor proceselor verbale. Ceban face declarații de presă. 

Pe 5 noiembrie în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender.

După prelucrarea a tuturor celor 305 procese verbale din Chișinău, Ion Ceban a acumulat 50,62% din sufragii. Candidatul PAS Lilian Carp a obținut 28,23 % dintre voturile alegătorilor.

În Consiliul Municipal al capitalei, 7 formațiuni politice își vor delega reprezentanți. Cel puțin aceasta reiese din datele preliminare după prelucrarea tuturor celor 305 procese verbale.

Cine este Ion Ceban?

Pe lângă licență în matematică și masterat în tehnologii informaționale, Ion Ceban a studiat „Administraţie municipală şi de stat” la Academia de Administrație Publică de pe lângă președintele Federației Ruse, iar din 2018 urmează și cursurile Școlii de Administrare din Berlin, Germania, scrie Rise Moldova.

Fost comunist, s-a alăturat Partidului Socialiștilor din Republica Moldova pe listele căruia a ajuns în Parlament în 2014. Ulterior a renunțat la funcția de deputat pentru cea de consilier municipal Chișinău. După prezidențialele din 2016, câștigate de liderul socialiștilor Igor Dodon, fost comunist și el, Ceban i-a devenit consilier pe politica internă, secretar și purtător de cuvânt.

La alegerile locale anticipate din 2018 a candidat la șefia Primăriei Chișinău, după ce primarul general Dorin Chirtoacă și-a dat demisia, pe fundalul unor acuzații de trafic de influență în „dosarul parcărilor cu plată”. Ceban a reușit să acceadă în turul doi, dar a cedat în fața lui Andrei Năstase, care a obținut 52.57% din voturile alegătorilor. Într-un final, rezultatele scrutinului au fost declarate nule, după ce instanța de judecată a constatat că un filmuleț video postat de Năstase pe Facebook în ziua alegerilor a fost în măsură să influențeze opțiunea alegătorilor, decizie criticată vehement de societatea civilă și de partenerii externi.

Ceban intră din nou în Parlament după alegerile din februarie 2019 și devine unul dintre vicepreședinții noului legislativ, după ce socialiștii fac alianță cu Blocul ACUM, format de Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, ultima fiind condusă de Andrei Năstase, contracandidatul său la locale.

La alegerile locale generale din octombrie 2019 a candidat din nou la șefia Primăriei mun. Chișinău. Și de această dată a acces în turul doi, în care s-a duelat tot cu Năstase. Doar că acum Ceban a învins cu 52.39% din voturi, devenit primul primar general de stânga al mun. Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: