VIDEO Compensații în facturi, dar și măsuri suplimentare de suport? Ministrul Alexei Buzu face declarații
Full Article 3 minutes read

VIDEO Compensații în facturi, dar și măsuri suplimentare de suport? Ministrul Alexei Buzu face declarații

Ministrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu prezintă măsuri suplimentare de suport pentru populație în perioada rece a anului. Declarațiile sunt făcute de oficial în clădirea Guvernului Republicii Moldova.

În cadrul evenimentului, Buzu prezintă atât măsurile suplimentare de suport pentru populație în perioada rece a anului, dar și programul de Consolidare a capacităților Sistemului Național de Protecție Socială.

Menționăm că cetățenii, care s-au înregistrat în sistemul informaţional compensatii.gov.md până pe 25 noiembrie curent, pot să acceseze în cabinetul personal informaţia privind categoria de vulnerabilitate energetică atribuită.

În acest sezon rece, Guvernul acordă două tipuri de compensații la energie, în funcție sursa de principală de energie utilizată pentru încălzire și gradul de vulnerabilitate energetică a gospodăriei casnice: compensație în factură la gaze naturale, energie termică și electrică și compensație sub formă de plată monetară lunară în valoare de 800 lei pentru gospodăriile care se încălzesc cu combustibili solizi.

Unele gospodării se vor califica pentru ambele tipuri de compensații, dacă se încadrează în categoria de vulnerabilitate energetică ridicată, foarte ridicată și extremă și au beneficiat în sezonul rece precedent de ajutorul pentru perioada rece a anului.

Pentru consumatorii casnici, care vor beneficia doar de compensații în factură, statul va compensa un volum maxim de 180 m3/lună pentru gazele naturale, iar prețurile finale, achitate de consumatori în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică, vor varia între 12 și 17 lei.

Categoria de vulnerabilitate energetică Prețul achitat în limita plafonului (2023-2024)
Extremă 12 lei/m3 *
Foarte ridicată 12,2 lei/m3*
Ridicată 12,4 lei/m3
Medie 12,6 lei/m3
Scăzută 17 lei/m3
Primară Preț reglementat/prețul furnizorului (18,07 lei/m3)
Fără vulnerabilitate Preț reglementat/prețul furnizorului (18,07 lei/m3)

Energia termică va fi compensată pentru un volum maxim de 1,3 Gcal/lună, prețul compensat variind între 1450 și 2900 de lei/Gcal.

Categoria de vulnerabilitate energetică Tarif achitat în limita plafonului (2023-2024)
Extremă 1450 lei / GCal*
Foarte ridicată 1475 lei / GCal*
Ridicată 1500 lei / GCal
Medie 1525 lei / GCal
Scăzută 2100 lei / GCal
Primară 2900 lei / GCal
Fără vulnerabilitate Tarif reglementat (3457 lei/Gcal – Termoelectrica)

Compensația pentru energia electrică va fi acordă pentru un volum maxim consumat de 1 500 kWh pe lună, iar prețurile finale vor fi cuprinse între 1,54 și 2,54 lei/kWh.

Categoria de vulnerabilitate energetică Prețul achitat în limita plafonului (2023-2024)
Extremă 1,54 kWh / kWh
Foarte ridicată 1,74 kWh / kWh
Ridicată 1,94 kWh / kWh
Medie 2,14 kWh / kWh
Scăzută 2,34 kWh / kWh
Primară Preț reglementat (2,39 lei/kWh – Premier Energy 2,54 lei/kWh – FEE Nord)
Fără vulnerabilitate Preț reglementat (2,39 lei/kWh – Premier Energy 2,88 lei/kWh – FEE Nord)

Primele compensații vor fi reflectate în facturile pentru luna noiembrie, iar pentru facturile care au fost emise deja pentru luna noiembrie, vor fi recalculate și incluse în factura pentru luna următoare. Pentru cererile depuse după data de 25 noiembrie 2023, compensaţiile vor fi acordate începând cu luna decembrie a anului curent.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: