LIVE „Jos Maia Sandu” – susținătorii lui Șor protestează în apropiere de Președinție, unde urmează să ajungă președinta Comisiei Europene
Full Article 2 minutes read

LIVE „Jos Maia Sandu” – susținătorii lui Șor protestează în apropiere de Președinție, unde urmează să ajungă președinta Comisiei Europene

Partidul „ȘOR” desfășoară o acțiune de protest în apropiere de Președinția Republicii Moldova. Aceștia se arată nemulțumiți de decizia de scoatere a formațiunii politice în afara legii. De menționat că astăzi la Președinție, începând cu ora 09:20, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care efectuează o vizită în Republica Moldova, va susține declarații alături de Maia Sandu. 

Oamenii s-au adunat în scuarul Teatrului Național de Operă şi Balet „Maria Bieșu”.

„Jos guvernarea. Jos Maia Sandu”, scandează manifestanții.

„Ursula von der Leyen vă rugăm să vă uitați la oamenii voștri pe care îi susțineți. Noi nu ne vom opri. Ei doresc să scoată Partidul ȘOR în afara legii”, a spus un protestatar.

Amintim că ieri, cabinetul de miniștri a aprobat, în unanimitate hotărârea privind expedierea la Curtea Constituțională a sesizării cu privire la controlul constituționalității Partidului „ȘOR”.

Anterior, Litvinenco a declarat că finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești – alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun.Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021.

„Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Observăm că, constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară”, a argumentat Litvinenco.

La începutul lunii septembrie, Procuratura a anunțat că Partidul „ȘOR”, ca entitate juridică, are statut de bănuit. Formațiunea este vizată într-un dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțare ilegală şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Mai multe persoane au statut de învinuit, printre care şi deputata Marina Tauber.

În data de 26 noiembrie, după ce guvernul SUA a publicat lista persoanelor sancționate de Guvernul SUA, în care figurează inclusiv oligarhul cercetat penal în dosarul „frauda bancară” Ilan Șor, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că subiectul lichidării Partidului „ȘOR” va fi readus în discuție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: