VIDEO „Am desemnat instituțiile și persoanele responsabile”. Decizia Comisiei pentru Integrare Europeană
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Am desemnat instituțiile și persoanele responsabile”. Decizia Comisiei pentru Integrare Europeană

Autoritățile Republicii Moldova vor adopta și finaliza, până la sfârșitul lunii iulie, Planul de acțiuni care va conține pași concreți privind combaterea corupției, reformarea justiției sau eliminarea influenților oligarhice asupra sistemului economic, politic și mass-media din Republica Moldova. Asigurarea vine din partea președintei țării, Maia Sandu, și a fost făcută după ce Comisia Națională de Integrare Europeană s-a întrunit azi, 13 iulie, în ședință. Potrivit Maiei Sandu, integrarea Moldovei în UE este un program de țară, iar autoritățile statului nu au dreptul la eșec în acest proces.

Potrivit șefei statului, Republica Moldova trebuie să întreprindă mai mulți pași în parcursul său european. În timpul apropiat, șefa statului dă asigurări că autoritățile se vor concentra, în mod prioritar, pe soluționarea condiționalităților formulate de Comisia Europeană, care vizează domenii-cheie precum: reforma justiției și eliminarea corupției, eliminarea influenților oligarhice asupra sistemului economic, politic și mass-media sau reforma administrației publice locale.

„Domeniile menționate sunt cele pe care dorim să le îmbunătățim și noi pentru a consolida instituțiile statului și a întări capacitatea acestora de a funcționa eficient, în interesul statului. Am atras atenția în mod prioritar progreselor în combaterea corupției, deoligarhizare, recuperarea banilor furați din țara noastră și reformei justiției”, a declarat președinta Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei a au fost conveniți pașii pe care trebuie să îi întreprindă instituțiile de stat în fiecare din aceste domenii, „pentru a îndeplini condiționalitățile Comisiei Europene punct cu punct”.

„Am desemnat instituțiile și persoanele responsabile pentru fiecare în parte și am stabilit, totodată, mecanismul de raportare și monitorizare a progreselor pe aceste subiecte. Planul de acțiuni care va conține pașii concreți în toate domeniile care sunt identificate de Comisia Europeană în opinia sa, va fi adoptat, finalizat până sfârșitul lunii iulie”, a dat asigurări Maia Sandu.

Realizarea acestor pași în termenii agreați va permite Republicii Moldova să avanseze înspre deschiderea negocierilor de aderare, este de părere șefa statului. Potrivit ei, succesul Republicii Moldova în procesul de aderare la UE  depinde de dorința și capacitățile Parlamentului și a Guvernului de a elabora și formula reforme punctuale în domeniile monitorizate, precum și de dorința și capacitățile societății civile, a mediului de afaceri și a tuturor cetățenilor țării.

„Integrarea Republicii Moldova în UE este programul nostru de țară, de aceea trebuie să muncim împreuna pentru a avansa pe acest drum. Nu avem dreptul la eșec”, a conchis șefa statului Maia Sandu.

Amintim că, Comisia Naționale pentru Integrare Europeană a fost constituită la 22 aprilie, printr-un decret prezidențial. Prezidată de șefa statului, Maia Sandu, Comisia va coordona eforturile de pregătire a realizării obiectivului național de integrare europeană.

Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, alături de Ucraina, pe 23 iunie. Șefii de stat şi de guvern din țările UE, 27 la număr, au votat în unanimitate pentru acordarea statutului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: