VIDEO „Rușine”. Foștii deținători de patentă protestează în fața Președinției
Full Article 2 minutes read

VIDEO „Rușine”. Foștii deținători de patentă protestează în fața Președinției

Foștii deținători de patentă organizează un nou protest, de această dată – în fața Președinției. Manifestanții cer autorităților să le permită să activeze în continuare în baza patentei. 

„Rușine”, scandează manifestanții.

De menționat că în dimineața zilei de 17 iulie, ministrul Economiei Dumitru Alaiba declara că în primele două săptămâni 896 foști patentari deja au tranzitat spre activitate independentă.

Ne apropiem de 25% din total. 171 persoane au solicitat compensarea cheltuielilor (dosare depuse). Cel puțin 50 de persoane deja au primit banii prin Poșta Moldovei. Principalul risc la moment – dezinformarea din rândul politicienilor. Unii politicieni la nivel local dezinformează deschis că reforma ar putea fi anulată. Asta derutează oamenii și ca rezultat aceștia ezită. Reforma nu va fi anulată, iar foștii patentari au timp până pe 31 august să solicite compensarea cheltuielilor de tranziție. Dacă banii rezervați pentru aceste compensări nu vor fi solicitați în august, din septembrie o să-i redirecționăm spre alte destinații, pentru că necesități sunt multe”, menționa oficialul, pe rețelele de socializare.

Din 1 iulie 2023, activitatea în bază de patentă a fost înlocuită cu activitatea independentă care presupune un regim fiscal simplificat. Pentru a trece la noua formă juridică, comercianții beneficiază de granturi nerambursabile pentru procurarea aparatelor de casă, instruiri, majorarea plafonului de vânzări, dar și cel mai mic impozit pe venit din Europa.

Reforma a fost criticată de mai mulți patentari. Aceștia au organizat proteste la Guvern și au cerut statului să renunțe la casele de marcat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: