Facebook/Maia Sandu

VIDEO Maia Sandu, la ședința comună a Parlamentelor R. Moldova și României: „Relațiile noastre sunt la cel mai intens nivel în ultimii 30 de ani”

Parlamentul României şi cel al Republicii Moldova s-au reunit pe 18 iunie într-o şedinţă comună la Chişinău. Aceasta are loc la o zi după ce Comisia Europeană a recomandat ca Moldova să primească statutul de ţară candidată la aderarea la UE. La eveniment participă și președinta Maia Sandu.

România a fost mereu alături noi iar relațiile noastre sunt la cel mai intens nivel în ultimii 30 de ani. Sunt încrezătoare că evenimentul de astăzi va impulsiona cooperarea dintre Chișinău și București pentru proiecte de infrastructură, de consolidare a independenței energetice sau de modernizare a comunităților locale. Cooperarea dintre legislative ne va fi extrem de importantă și în parcursul nostru european, în procesul de racordare la legislația UE pe care România se oferă generos să o împărtășească cu noi”, a spus președinta Maia Sandu.

La rândul său, președintele Legislativului Igor Grosu, a declarat că astăzi este lansat un nou instrument – formatul ședințelor comune ale Legislativelor de la Chișinău și București. Oficialul a spus că acest lucru va fi confirmat prin semnarea unei declarații comune.

Suntem onorați să vă avem astăzi în calitate de oaspeți la ședința comună a parlamentelor celor două state-surori – România și Republica Moldova! Un eveniment care marchează o dată în plus apropierea noastră nu doar geografică, dar și de suflet (…) Pe lângă simbolismul acestui eveniment îmi doresc ca această platformă să servească drept reper pentru ghidarea activităților legislativului de la Chișinău, în procesul de negociere și aderare la UE. Ce punem noi în acte și legi să simtă cetățenii în viața de zi cu zi. Avem mult de lucru, însă știu că vom reuși pentru că avem prieteni de nădejde”, a spus președintele Parlamentului Igor Grosu.

Preşedintele Senatului României, Florin Cîţu, a menționat că în Moldova este o majoritate „favorabilă”, întrucât sunt pro-reforme și proeuropeni.

Este un eveniment cu o puternică încărcătură simbolică care demonstrează deschiderea fără precedent a relațiilor dintre țările noastre.Prin ședința comună de astăzi a celor două parlamente reafirmăm legătura specială dintre țările noastre conferită de comunitatea dintre limbă, istorie și cultură și de parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a acentuat Florin Cîțu.

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat că România nu doar recunoaște destinul european al Republicii Moldov, dar „dorește și crede” într-o perspectivă reală de aderare la Uniunea Europeană a țării noastre.

Parlamentul României sprijină și solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European. Parlamentul României dorește și extinderea parteneriatului comercial și economic pentru a permite accesul mai amplu la piața unică europeană și astfel dezvoltarea accelerată a Republicii Moldova. Romînia și Republica Moldova sunt parte din aceiași comunitate marcată de o istorie, cultură și limbă comună”, a menționat Marcel Ciolacu

La finalul şedinţei, va fi adoptată o Declaraţie comună a celor două parlamente, conform unui comunicat al Senatului, citat de Agerpres. Preşedinţii Parlamentelor României şi Republicii Moldova, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, respectiv Igor Grosu, vor susţine o conferinţă de presă după adoptarea declaraţiei comune.

Pe 16 iunie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au emis o declarație prin care au anunțat că va ignora ședința comună din 18 iunie a parlamentelor Republicii Moldova și României. În opinia acestora, acest eveniment este „anticonstituțional”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: