Andrei Mardari / NewsMaker

LIVE Ședința Parlamentului: ce subiecte vor fi discutate de deputați 

Parlamentarii s-au întrunit în ședință. Biroul permanent al Legislativului a aprobat, în ședința de ieri, proiectul ordinii de zi a ședințelor plenare pentru 7-14 aprilie 2022.

În această perioadă, urmează a fi votate, în lectură finală, proiectul de lege pentru ratificarea Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții pentru realizarea Proiectului ”Eficiența energetică în Republica Moldova”; proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură; proiectele de modificare a Codului Fiscal și Codului contravențional.

De asemenea, în lectura a doua vor fi supuse votului proiectele de modificare a Legii privind activitatea băncilor și Legii cu privire la organizațiile de creditare nebancară; Legii privind organizarea judecătorească și Legii cu privire la statutul judecătorului.

La fel, în cea de-a doua lectură vor fi prezentate proiectele de lege privind activitatea de asigurare și reasigurare și privind calitatea aerului atmosferic.

Pentru dezbateri în prima lectură sunt propuse proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova; Legea cu privire la libertatea de exprimare ș.a.); proiectul de lege cu privire la învățământul dual; proiectul de lege cu privire la condominiu; proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la ajutorul social; proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la gazele naturale, Legii cu privire la energetică și Codului penal.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

publika.md

CA cere intervenția în privința aplicației de streaming HaiTV. Retransmite conținut interzis din Rusia

Consiliul Audiovizualului (CA) a solicitat intervenția instituțiilor responsabile ale statului în privința aplicației de streaming Hai TV și a site-ului acesteia, www.haitv.md. Conform CA, acestea retransmit conținut audiovizual din Federația Rusă și Belarus, inclusiv de pe pagini web blocate pe teritoriul Republicii Moldova. Precizările au fost făcute după ce pe rețelele de socializare a fost demarată o campanie concertată de promovare a platformei HaiTV și site-ului său.

Analizând conținutul actual al paginii web www.haitv.md, CA constată că acesta conține o listă de 32 servicii media audiovizuale din Federația Rusă și Belarus. Accesând rubrica „смотреть” din căsuța fiecărui serviciu, se face redirecționare la o altă pagină web care, în cele mai dese cazuri, este pagina furnizorului de servicii media, spre exemplu: 1tv.ru, ntv.ru, tvzvezda.tu etc. Majoritatea acestor pagini au fost blocate pe teritoriul Republicii Moldova de Serviciul de Informații și Securitate.

În ce privește accesarea aplicației „HaiTV” prin intermediul magazinului online „Google Play”, autoritatea de reglementare menționează că este posibilă vizualizarea a 11 servicii media audiovizuale. Or, se constată că aceasta ar putea fi considerată drept distribuitor de servicii media, însă este dificilă stabilirea jurisdicției unei asemenea aplicații. Astfel, urmează să fie identificat unde are loc încărcarea conținuturilor audiovizuale. Dacă încărcarea este efectuată în Republica Moldova, atunci acesta este în jurisdicția noastră și urmează ca activitatea să fie autorizată de CA”, se arată într-un comunicat al CA.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA), unul dintre actele permisive, eliberate de CA, este autorizația de retransmisiune, care acordă unui distribuitor de servicii media dreptul de a retransmite o ofertă de servicii media audiovizuale. Retransmisiunea presupune captarea și furnizarea simultană ori cvasisimultană, prin orice mijloace tehnice, a serviciilor media audiovizuale sau a unor părți ale acestora (versiuni prescurtate), în mod integral şi fără vreo modificare a conținutului, destinate recepționării de către public.

Conform CSMA, subiecți ai Codului sunt distribuitorii de servicii media aflați în jurisdicția Republicii Moldova, fapt stabilit conform criteriilor exhaustiv enumerate în actul normativ menționat. Dacă, în procesul stabilirii jurisdicției aplicabile, criteriile legale nu sunt întrunite, distribuitorul de servicii media se consideră în afara jurisdicției Republicii Moldova.

Ținând cont de faptul că jurisdicția aplicației „HaiTV” nu este stabilită; că, prin intermediul acesteia, sunt retransmise servicii media audiovizuale interzise prin Ordinul Directorului Serviciului de Informații și Securitate, precum și în vederea protejării spațiului audiovizual național și asigurării securității informaționale, CA a comunicat și solicitat instituțiilor abilitate să întreprindă, în timp util, toate acțiunile ce se impun în acest caz”, a mai menționat CA.

Precizăm că, pe 27 iulie, comunitatea WatchDog a cerut Consiliului Audiovizualului și Serviciului de Informații și Securitate să solicite eliminarea HaiTV din Google Play și App Store, precum și blocarea site-urilor sale aferente. WatchDog a declarat că HaiTV face parte din „arsenalul de dezinformare rusească” și că prin aceasta se încearcă reintroducerea canalelor interzise prin lege, precum Первый канал, Россия 1 și Россия 24.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: