Денис Дерменжи/NewsMaker

(LIVE) Transportatorii protestează în fața Guvernului: „Toate prețurile au crescut, dar biletele nu s-au scumpit”

Circa 100 de microbuze au fost parcate, pe 25 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale, în semn de protest față de politica tarifară aplicată de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) la serviciile de transport rutier. Ei sunt nemulțumiți că autoritățile nu au dat curs solicitării lor de a majora prețul călătoriilor. 

Informația despre organizarea protestului a fost publicată de către Oleg Alexa, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA).

„Toate prețurile au crescut, dar biletele nu s-au scumpit. Cerem și noi majorarea prețului, vrem să ne audă. Leafa e mică, ce putem face cu 4 mii de lei”, a declarat un șofer de pe ruta Bujor-Chișinău (raionul Hâncești).

„Cerem majorarea tarifelor, nu mai putem activa. S-a scumpit și motorina și piesele de schimb, nu putem întreține și plăti șoferii. Este foarte greu. Până în prezent, autoritățile se fac că plouă”,  a menționat un alt transportator.

Veaceslav Găină, directorul unei companii de transport, a menționat că s-a întâlnit cu vicepremierul Andrei Spînu.

„Problema principală este tariful, în legătură cu prețul majorat la motorină, la serviciile de reparație, care s-au dublat sau triplat. Vrem subvenții la motorină, la celelalte, dacă nu se acceptă majorarea tarifului”, a menționat Găină.

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că este gata să asculte ce au de spus transportatorii, însă nu va semna nicio majorare până când nu va avea informații clare, referitor la metoda de calcul a tarifului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UNIAN

Industria cărbunelui din Rusia, în criză? Peste 50 de întreprinderi s-au închis deja sau urmează să o facă

Ministrul adjunct rus al Energiei, Dmitri Islamov, a declarat că pe teritoriul Federației Ruse există 51 de întreprinderi din sectorul cărbunelui — mine și cariere — a căror activitate a fost deja oprită sau ar putea fi sistată în viitorul apropiat. Potrivit Ministerului Energiei, pierderile totale ale sectorului pentru perioada ianuarie–mai se ridică la 112,6 miliarde de ruble, iar până la sfârșitul anului ar putea ajunge la 300–350 de miliarde.

Potrivit The Insider, în Rusia există aproximativ 180 de companii din industria cărbunelui. Potrivit estimărilor agenției NKR, cei mai vulnerabili s-au dovedit a fi producătorii mici și mijlocii de cărbune cu potențial energetic, ale căror venituri au scăzut din cauza reducerii încasărilor din export. După interzicerea livrărilor către UE, volumele principale au fost redirecționate către piețele din China (40–45% din exporturi în 2023–2024), India (10–12%) și Turcia (10–15%), unde companiile sunt nevoite să concureze cu alți furnizori.

În luna mai, Guvernul țării a introdus măsuri de sprijin: amânarea plății impozitelor și a contribuțiilor de asigurări până în decembrie 2025, restructurarea datoriilor și programe de redresare financiară. Potrivit lui Islamov, 73 de întreprinderi au solicitat sprijin de stat.

Analiștii anticipează o consolidare a pieței: structurile mai mari ar putea absorbi companiile mai slabe. Partenerul coordonator al grupului Veta, Ilia Jarski, consideră că astfel de tranzacții sunt posibile dacă există acces la finanțare prin credite.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: