LIVE VIDEO Compania SpaceX, la a doua încercare de lansare a unei misiuni istorice în spațiu
Full Article 2 minutes read

LIVE VIDEO Compania SpaceX, la a doua încercare de lansare a unei misiuni istorice în spațiu

Compania SpaceX a lui Elon Musk va face astăzi, 30 mai, a doua încercare de lansare a unei misiuni istorice în spațiu. Misiunea denumită Demo-2 presupune că, pentru prima oară, racheta Falcon 9 va trimite o capsulă Crew Dragon cu echipaj uman până la Stația Spațială Internațională. Lansarea este programată pentru ora locală 15:22 (22:22, ora Moldovei).

La bordul aeronavei sunt astronauții Bob Behnken și Doug Hurley. Costurile lansării se ridică la 3,14 miliarde de dolari.

Urmăriți LIVE momentul lansării:

Lansarea misiunii era prevăzută pentru miercuri, dar a fost amânată în ultimul moment din cauza condițiilor meteo nefavorabile de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Este pentru prima oară după 9 ani când Statele Unite își trimit astronauții pe ISS cu o navetă care pleacă de pe teritoriul american. Ultima navetă a NASA a fost retrasă din serviciu în 2011.

Demo-2 este prima misiune cu echipaj uman pentru o capsulă Dragon, un produs al companiei SpaceX a lui Elon Musk. În 2016, NASA a ales SpaceX drept una dintre cele două companii private (Boeing este cea de-a doua) care vor prelua sarcina de a asigura transportul astronauţilor spre şi dinspre ISS.

Dacă lansarea va reuși, astronauții Hurley și Behnken vor zbura aproape 19 ore până la ISS. Pe Stația Spațială Internațională pot sta între o lună și patru luni.

Contractul de 2,6 miliarde de dolari pe care Elon Musk îl are cu NASA prevede furnizarea a șase zboruri cu oameni la bord până la stația spațială. Primul dintre ele este programat la sfârșitul lunii august, zborul de acum, cu astronauții Hurley și Behnken, fiind unul demonstrativ.

Și compania Boeing are un contract asemănător, dar este cu un an în urmă față de programul SpaceX.

Stația Spațială Internațională este o platformă de cooperare internațională. Americani, ruși, europeni, japonezi și canadieni lucrează și finanțează împreună acest proiect.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: